Wtorek, 23 kwietnia 2024

Zakwaszenie organizmu - jak z tym walczyć?

27 lipca 2016

0

Gdy mamy do czynienia z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej, już pierwsze jego objawy mogą być niepokojące. Najczęściej mówi się w ich kontekście o przemęczeniu i senności, pojawia się jednak również zły humor, bóle głowy pozbawione uzasadnienia medycznego i obojętność. Cierpią jednak również nasze kości oraz jelita, a osoby zmagające się z zakwaszeniem są bardziej narażone na miażdżycę, grzybicę i cukrzycę.

Skuteczna walka z zakwaszeniem

Pierwszym krokiem w walce z zakwaszeniem jest zmiana diety. Pomaga już choćby picie na czczo każdego poranka szklanki przegotowanej wody z cytryną lub octem oraz unikanie kawy i herbaty. Cennym wsparciem okazują się także zioła, w tym zwłaszcza czystek oraz pokrzywa. Dobrym pomysłem jest też ograniczenie spożywania mąki pszennej, która z powodzeniem może zostać zastąpiona przez orkiszową oraz wprowadzenie do naszego planu dnia aktywności fizycznej.
Jeśli chcemy mieć pod kontrolą kwasowość i zasadowość w naszym organizmie, dobrym rozwiązaniem jest pomiar wskaźnika potencjału wodorowego znanego też jako pH. Nasza krew ma odczyn zasadowy, a jej współczynnik to 7.4. Niemożliwe do przekroczenia są przy tym wartości graniczne 6.9 i 7.9, jeśli bowiem pH będzie większe lub mniejsze od nich, skończy się to śmiercią. Zmierzenie kwasowości jest możliwe dzięki papierkowi lakmusowemu.
Zawsze warto też pamiętać o tym, że właściwości zakwaszające są charakterystyczne dla produktów mącznych, chlebów, większości kasz, piwa i innych alkoholi, kawy i herbaty (tu wyjątkiem jest herbata zielona) i mięsa. Oleje i tłuszcze charakteryzują się odczynem obojętnym, a oliwa z oliwek może nawet działać zasadowo. O właściwościach alkalizujących mówi się przede wszystkim w odniesieniu do warzyw i owoców.

Równowaga kwasowo-zasadowa w codziennym menu

Dla naszego ciała charakterystyczne jest to, że jest ono w stanie dość skutecznie bronić się samodzielnie przed zakwaszeniem. Umożliwia to pobieranie wapnia z kości, jeśli jednak go zabraknie, konsekwencją może okazać się zarówno reumatyzm, jak i osteoporoza.

​Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia pozostaje zrównoważona dieta, warto więc pamiętać przede wszystkim o korzyściach, jakie pociąga za sobą systematyczne spożywanie warzyw oraz owoców – źródła sodu, potasu, magnezu i wspominanego już wapnia. Ciekawym rozwiązaniem jest również dieta wysokotłuszczowa i wegetariańska, pozwalają one bowiem na uwolnienie się od mięsa.

W tym miejscu nie można nie poświęcić uwagi również bakteriom, te bowiem mogą być zarówno przydatne, jak i wyjątkowo szkodliwe. Te dobre są narażone na zniszczenie zwłaszcza, jeśli przyjmujemy antybiotyki. Jeśli wyginą, staje się to zaproszeniem dla innych, które zaczynają namnażać się w końcowym odcinku układu pokarmowego. Grzyby, szczególnie groźne w tym kontekście, charakteryzują się jednak tym, że rozmnażają się w naszym organizmie przede wszystkim wówczas, gdy panuje w nim przyjazne im środowisko kwaśne.

Cytryna i Cola, czyli o kwasowości i zasadowości produktów spożywczych

Choć dla wielu osób jest to spore zaskoczenie, gdy mówimy o odczynie kwasowym i zasadowym, nie ma on wiele wspólnego ze smakiem produktów spożywczych. Tu znakomitym przykładem jest cytryna. Jej smak jest kwaśny, ona sama działa na nas jednak zasadowo. Nie inaczej jest z innymi cytrusami, które swój kwaśny smak zawdzięczają przede wszystkim temu, że w ich składzie znajduje się niewiele cukru. Po przeciwnej stronie barykady znajduje się wyjątkowo lubiana przez nas Coca-Cola. Zaliczana jest ona do napojów słodkich, jej odczyn jest jednak zbliżony do tego, jakim charakteryzuje się kwas solny, a tym samym nie powinno zaskakiwać to, że mocno zakwasza nasz organizm.

Tabletki jako wsparcie

Osoby, które myślą o odkwaszeniu organizmu, powinny zainteresować się również możliwościami, jakie otwiera przed nimi rynek farmaceutyczny. Coraz częściej oferuje on bowiem specyfiki, które wzbogacają nasz organizm o witaminy z grupy B, witaminę E, D, C oraz PP, polifenole, magnez, żelazo, potas i miedź.
W świecie, w którym żyjemy, naruszenie bariery kwasowo-zasadowej nie jest wcale trudne. Niestety, jest to wyjątkowo niebezpieczne, zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na bardzo groźne choroby. Warto zatem pamiętać o tym, że w bardzo dużej mierze jesteśmy tym, co w danym momencie jemy. Powinniśmy zatem dążyć do tego, aby zachować harmonię w organizmie, da nam to bowiem pewność, że poczujemy się zdrowo, silnie i energicznie.

​            

Autor artykułu: 

Magdalena Woszczyk

Z zawodu dietetyk, prywatnie entuzjastka zdrowego odżywiania, sportu i coachingu. Udzielam się również na www.centrummwitalnosci.pl

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz