Piątek, 29 marca 2024

Jak probiotyki mogą wpłynąć na alergię?

13 września 2016

0

Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii, najczęściej kwasu mlekowego, które podaje się doustnie w celu poprawienia stanu mikroflory w przewodzie pokarmowym. Dzięki regulacji pracy żołądka oraz jelit probiotyki mogą być wykorzystywane także w celu łagodzenia objawów alergii pokarmowych oraz atopowego zapalenia skóry.

Probiotyki dla alergików

Probiotyki, nazywane inaczej środkami osłonowymi, są stosowane w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, między innymi po przebytej kuracji antybiotykami. Dobre bakterie kwasu mlekowego przylegają do ścianek jelit, tworząc barierę ochronną i regulując zaburzenia składu mikroflory jelitowej. Niektóre szczepy bakterii mają dodatkową zdolność aktywizowania układu odpornościowego w celu walki z alergiami pokarmowymi, dzięki czemu dobrze sprawdzają się w walce z alergiami pokarmowymi, łagodząc ich objawy takie jak nadmierna produkcja gazów, wzdęcia, biegunki i nudności. Szczepy bakterii hamują reakcje alergiczne, pomagają wyeliminować występowanie bakterii chorobotwórczych oraz znacznie ograniczają ilość patogenów, które nie mogą przedostać się przez ścianki jelit. Więcej informacji na temat alergii pokarmowych i sposobów łagodzenia ich objawów u dzieci można znaleźć na portalu www.zdrowemaluchy.pl.

Jaki probiotyk wybrać w alergii pokarmowej?

Antyalergiczne działanie probiotyków ma największe znaczenie w pierwszych dwóch latach życia, kiedy organizm dziecka uczy się tolerancji na składniki, które mogą uczulać, a mikroflora w układzie pokarmowym jest na wczesnym etapie kształtowania. Zastosowanie probiotyków w tym okresie pomaga osiągnąć odporność na niektóre alergeny, a także zminimalizować dolegliwości związane z uczuleniami na niektóre produkty żywnościowe. Warto dokładnie przeanalizować skład probiotyku i wybrać preparat taki jak Latopic, w którym znajdują się specjalnie wybrane szczepy polskich bakterii, które najlepiej sprawdzają się w przypadku osób mieszkających w tym samym obszarze geograficznym. Badania trzech szczepów bakterii występujących w Latopicu Lactobacillus paracaseiŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0900 zostały przeprowadzone na grupie polskich dzieci, co potwierdza ich skuteczność w walce z alergiami pokarmowymi. Dokładny skład probiotyku oraz informacje na temat szczepów bakterii można znaleźć na opakowaniu produktu oraz na stronie producenta www.latopic.pl.

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz