Wtorek, 19 marca 2024

Zgłodniałeś podczas nocnej imprezy? Oto 5 pomysłów na szybkie, poimprezowe jedzenie

23 listopada 2016

0

Nocne imprezowanie potrafi wywołać wilczy apetyt. To sprawia, że przygotowane przez gospodarza jedzenie może szybko zniknąć ze stołu. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak sięgnąć po szybkie przekąski. Nie masz pomysłu? Niech poniższe przepisy staną się dla ciebie inspiracją.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by braki na stole uzupełnić paluszkami, chipsami czy ciastkami. To jednak jedynie przekąski, które nie zaspokoją głodu. Nie musisz jednak pichcić w kuchni przez wiele godzin - przyrządzenie przegryzek może zająć zaledwie kilka - kilkanaście minut.

  • Mięsno-warzywne wrapy

Do ich przygotowania będziesz potrzebować placków tortilli, kilku kawałków drobiowego mięsa (może być filet z piersi kurczaka) oraz świeżych warzyw (mix sałat, pomidory, ogórki, itp). Placek posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim sałatę, mięso, warzywa i skrop sosem (np. jogurtowo-czosnkowym). Następnie zawiń tortillę w rulon, pokrój na mniejsze kawałki i „zepnij” rulonik wykałaczką.

  • Domowe hot-dogi

To bardzo szybkie i proste jedzenie - pod warunkiem, że w lodówce masz parówki oraz podłużne bułki. Parówki ugotuj, a bułki przetnij wzdłuż i wydrąż środek. Posmaruj wnętrze bułki ketchupem (lub innym sosem, który lubisz), połóż parówkę i posyp serem. Całość włóż do piekarnika na kilka minut, by bułka nabrała większej chrupkości, a ser rozpuścił się.

  • Wytrawne gofry

Choć gofry kojarzą się przede wszystkim z wakacyjną przekąską na słodko, w wersji wytrawnej sprawdzą się idealnie jako poimprezowe jedzenie. Przygotuj ciasto odrobinę gęstsze niż naleśnikowe, dodaj szynkę, pomidory i bazylię. Wykładaj na gofrownicę i poczekaj aż ciasto się zarumieni. Jeszcze gorące posyp startym serem żółtym. Gotowe gofry ostudź na kratce, by zachowały chrupkość.

  • Tarta z mięsem i pomidorami

Tarta może kojarzyć się ze skomplikowanym daniem, wymagającym spędzenia długiego czasu kuchni. Domową tartę możesz jednak przygotować błyskawicznie. Do przygotowania spodu wykorzystaj gotowe ciasto francuskie - podpiecz je przez kilka minut, a następnie posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż kawałkami mięsa oraz plastrami pomidorów. Posyp całość serem żółtym i zapiecz w piekarniku (200oC).

  • Pieczone podudzia z kurczaka

To jedna z tych przekąsek, w których twoja praca ogranicza się wyłącznie do posypania mięsa przyprawami, umieszczenia w piekarniku i wyjęcia po ok. 60-70 minutach. Szybko i prosto, prawda?

A może jedzenie na dowóz?

Wiele osób ciągle ma w pamięci jedzenie na telefon. By jednak skorzystać z takiej opcji, trzeba znać dane konkretnej pizzerii, baru czy jadłodajni, co jest już bardziej problematyczne. Dlatego lepszą alternatywą takiego rozwiązania jest jedzenie na dowóz zamawiane przez internet. Wystarczy wejść na stronę portalu gastronomicznego, wpisać swoją lokalizację, a następnie wybrać konkretny lokal z listy i... kliknąć. Tyle potrzeba, by w krótkim czasie dostawca dostarczył smaczne przekąski.

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz