Piątek, 29 marca 2024

Dlaczego warto jeść miód?

8 czerwca 2017

0

Lecznicze właściwości i walory smakowe miodu były znane już od czasów starożytnych. Ludzie jedli miód, by poprawić smak potraw, ale i wzmocnić serce, zabić bakterie, poprawić urodę. Jakie jeszcze dobroczynne właściwości kryją się w pasiece? Warto to sprawdzić, a potem wprowadzić miód do codziennej diety.

Miód akacjowy, gryczany, lipowy - właściowści lecznicze

Miód akacjowy - różne zastosowania

Miód zawiera liczne substancje, które są niezbędne naszym organizmom do dobrego funkcjonowania. To między innymi enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. W miodzie jest także nadtlenek wodoru, mający wspaniałe właściwości bakteriostatyczne. W roztworze jest znany jako woda utleniona, popularna substancja odkażająca. Nadtlenek wodoru to nie jedyny antybiotyk, który zawarty jest w miodzie. Znajdziemy tam także lizozym, apidycynę oraz inhibinę. Te substancje zwalczają gronkowce i paciorkowce, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka, drożdżaki z gatunki Candida. Poszczególne miody różnią się między sobą zawartością antybiotyków. Na przykład apidycynę zawierają głównie miody z pasiek położonych wysoko, powyżej 1000 m. n.p.m. - grykowe, lipowe, spadziowe z drzew iglastych).

W miodzie można także znaleźć mikroelementy, działające świetnie na zdrowie i urodę. To między innymi wapń, fosfor, żelazo, chlor, magnez, a także mangan i kobalt. Miody są bogate w witaminy A, z grupy B, C, a także kwas pantotenowy, foliowy, biotynę niezbędną do dobrego rozwoju włosów i paznokci.

Z codziennego spożywania miodu skorzystają także osoby cierpiące na choroby serca. Zwiera on acetylocholinę, neuroprzekaźnik wzmacniający serce i spowalniający jego pracę. Także potas świetnie wpływa na kurczliwość mięśnia sercowego i wspomaga go w pracy. W okresach wzmożonego wysiłku umysłowego oraz fizycznego warto jeść miód, by dostarczyć organizmowi składników mineralnych i cukrów, które będzie mógł zużyć do pracy mięśni. Kto jeszcze powinien jeść miód? Z pewnością dzieci, osoby starsze i chorujące.

Użądlenie pszczoły - skuteczny antybiotyk

Kiedy pszczoła wbija żądło, traci przewód pokarmowy. Po użądleniu we własnej obronie musi więc stracić życie. Każdy zna objawy użądlenia przez pszczołę – intensywne pieczenie, zaczerwienienie, opuchliznę. Dla większości osób użądlenie nie stwarza poważnego zagrożenia, jedynie powoduje przykre doznania. Warto wiedzieć, że jad pszczeli jest używany w lecznictwie jako antybiotyk. Apitoksynoterapia to leczenie jadem pszczelim – stosuje się go przy reumatyzmie, artretyzmie, gośćcu. To dość kontrowersyjna terapia, która zyskuje zwolenników.

​Miody i zioła

Aby walory zdrowotne miodu były jeszcze wyraźniejsze, warto wzmocnić je dodatkiem ziół lub koncentratem z ziół i roślin. Melisa posłodzona miodem działa rozkurczająco, ma także silniejsze działanie uspokajające. Pokrzywa z miodem reguluje pracę trzustki i sprawia, że przemiana materii jest szybsza. Aronia doskonale obniża ciśnienie krwi, nadaje się także jako suplement dla niejadków, ponieważ pobudza apetyt. Z kolei podbiał i miód to połączenie idealne w porze przeziębień – działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, przeciwzapalnie. Dzięki temu pomaga walczyć z kaszlem i infekcjami. Miód można także stosować jako delikatny środek wyciszający i wzbudzający senność. W sytuacjach zmęczenia dostarcza z kolei glukozy, która szybko „reanimuje” mózg i pobudza go do dalszej pracy. Szerokie zastosowanie miodu w leczeniu i wspomaganiu organizmu można także zmieniać w zależności od sposobu podania. Podgrzany i gęsty zwalcza zaparcia, z kolei rozcieńczony i zimny walczy z biegunkami. Niesamowity potencjał miodu zachęca do włączenia go w codzienny jadłospis.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz