Piątek, 19 kwietnia 2024

Naczynia Philipiak, czyli jak gotować bez soli

29 września 2016

0

Sól nadaje smak wszystkim potrawom. Konserwuje i dostarcza naszemu organizmowi sód. Jednak jej nadmiar ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Sól zatrzymuje wodę w organizmie tym samym powoduje obrzęki, nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia pracy nerek. Podnosi ciśnienie, co może doprowadzić do zakłócenia pracy układu krwionośnego i serca. Zatem w jaki sposób zastąpić bądź ograniczyć spożycie soli?

Czym zastąpić sól?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. W przeciwieństwie do cukru, sól nie posiada produktu zastępczego, który byłby zdrowszy i jednocześnie zapewniałby ten sam efekt smakowy. sposobów na to, czym zastąpić sól oraz jak ograniczyć jej ilość w codziennej diecie.

  • Sól himalajska

Występuje tylko w jednym obszarze w Pakistanie a dokładnie we wschodniej części Himalajów. Jest najczystszą postacią soli, wykazującą najwięcej prozdrowotnych właściwości, gdyż obniża ciśnienie czy wspomaga detoksykację organizmu. Znalazła zastosowanie zarówno w branży spożywczej jak i kosmetycznej.

  • Sól niskosodowa

Ten rodzaj soli wykazuje mniejszą zawartością chlorku sodu oraz dodatkowo posiada chlorek potasu. Taki skład powoduje, że sól niskosodowa jest zdrowsza aniżeli zwykła sól, do jej głównych właściwości prozdrowotnych należy regulacja ciśnienia tętniczego.

  • Sól ziołowa

Charakteryzuje się w przeciwieństwie do zwykłej soli intensywny aromat, dzięki któremu zmniejsza się potrzeba użycia większej ilości.

  • Zioła

Najlepszą metodą eliminacji soli z diety jest przede wszystkim zmiana nawyków żywieniowych. Sól wystarczy zastąpić świeżymi ziołami, ta zamiana w szybki sposób uwolni nas od zyczaju solenia jednocześnie odkryje przed nami bogactwo smaków, jakie możemy wydobyć z bazylii, oregano czy koperku.

Jak gotować zdrowiej?

Chcą ograniczyć spożycie soli nie wystarczy zrezygnować z solenia albo używać produktów zastępczych, należy zmienić również sam sposób przygotowywania posiłków. Przede wszystkim należy definitywnie zrezygnować z gotowych mieszanek przypraw, zawierających dużo soli i konserwantów. Warto pokusić się o samodzielne kombinacje w łączeniu ulubionych ziół. Należy również wystrzegać się przetworzonych produktów oraz solonych przekąsek. Ich zamiennikiem mogą zostać różnego rodzaju orzechy czy też owoce i warzywa.

Kupujmy odpowiedzialnie, czyli czytajmy skład produktów na opakowaniach, pamiętając, że 1 g sodu oznacza tyle, co 2,5 g soli a prawidłowa dzienna norma spożycia soli wynosi 5 g. Gotujmy na parze, to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. W czasie tradycyjnego gotowania produkty pozbawiane są znacznej części wartościowych składników odżywczych. Gotowanie na parze pozwala zachować maksymalną ilość witamin i składników mineralnych. Dla osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem na parze poleca się zakup garnków Philipiak, w opinii kulinarnych ekspertów to jeden z najlepszych produktów. Naczynia Philipiak można ustawiać piętrowo, dzięki czemu w tym samym czasie możliwe jest przygotowanie kilku potraw.

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz