|   | 

Rozmiar patelni – wygoda użytkowania i przechowywania

Zastanawiając się nad kupnem patelni, zwykle rozważamy, z jakiego materiału powinna być wykonana. W grę wchodzą również aspekty estetyczne, choć nie stanowią czynnika decydującego. Uwzględniamy kolejno potrawy, które najczęściej przyrządzamy, ale nierzadko zapominamy o tym, że rozmiar patelni także ma znaczenie. Zarówno dla dań preparowanych na patelni, jak i dla nas. Biorąc pod uwagę wygodę użytkowania oraz sposób przechowywania. Jaki rozmiar będzie idealnym?

Liczba domowników

Na początek warto wziąć pod uwagę, dla jakiej liczby domowników gotujemy, smażymy, pieczemy. Robimy poranną jajecznicę czy niedzielne kotlety schabowe. Im większa patelnia, tym więcej się na niej zmieści. To ważne, bo wiele potraw smażonych czy duszonych, musimy mieszać. Co nam po tym, że zawartość produktów zmieściła się na patelni, gdy mieszanie ich sprawia, że wszystko zaczyna się wylewać poza jej brzegi?

Poza tym wielkość patelni decyduje o tym, jak długo będzie się nagrzewać. Ile czasu zajmie nam smażenie bądź duszenie potraw. Z kolei czas to przecież kwestia poboru mocy, czyli nasze finanse.

Dla wieloosobowej rodziny, która praktycznie każdego dnia korzysta z patelni, przyda się ta duża. Wysokiej jakości, wyważona i wygodna w użytkowaniu, by za jednym zamachem usmażyć przynajmniej dwa lub trzy kotlety. Taki produkt znaleźć można w dziale wyposażenie kuchni – DoGotowania.pl.

Mieszkanie w pojedynkę, ewentualnie w dwie osoby, to mniejsze potrzeby. Na tę okoliczność rynek podsuwa nam malutkie patelnie, które są wystarczające, by przyrządzić jajecznicę dla jednej osoby bądź usmażyć jednego kotleta. Wygodniej, szybciej, a co za tym idzie, bez zbędnych kosztów.

Sposób przechowywania – rozmiar i kształt

Rozmiar patelni determinuje sposób jej przechowywania. Ta największa i najgłębsza wymaga sporo miejsca. Tym bardziej, że gdy jest opatrzona powłoką ceramiczną bądź teflonową, niewskazane jest umieszczanie w niej metalowych garnków. Zwykle w ten sposób przechowywaliśmy stare garnki, ale i patelnie. Wkładając jeden w drugi, by oszczędzić miejsce. Wysokiej jakości patelnie, nawet gdy są odporne na zarysowania, z czasem mogą ulec uszkodzeniu, gdy nie zadbamy o należyty sposób ich przechowywania.

Pomocą na tę okoliczność mogą być specjalne przekładki, które chronią przed zarysowaniem i uszkodzeniami mechanicznymi. Nie wyeliminują jednak tego, że na stosunkowo duże patelnie możemy sobie pozwolić, gdy mamy pojemne szafki kuchenne i wyjmowanie z nich tak specyficznej konstrukcji, nie nastręcza dodatkowych problemów.

Warto zastanowić się także nad kształtem patelni. Do wyboru są już nie tylko okrągłe, ale i kwadratowe. Czy łatwiejsze w użytkowaniu lub przechowywaniu? To rzecz sporna, bo znów wszystko zależy od tego, jak pojemnymi szafkami dysponujemy. O ile w kanciastych szafkach znalezienie miejsca dla kwadratowej patelni może być bezproblemowe, o tyle trzeba jeszcze sprawdzić czy akurat taka konstrukcja, zmieści się na naszej kuchence.

Decydując się na patelnie, zwracajmy zatem uwagę nie tylko na opatrzenie powłokami czy kolorystykę, ale i wielkość oraz kształt.

Materiał partnera zewnętrznego

Zobacz również