Sobota, 12 października 2024

Jak walczyć z przeziębieniem?

27 listopada 2017

0

Jesienno-zimowa aura skutecznie obniża naszą odporność. Niska temperatura dolewa oliwy do ognia, sprawiając, iż podatność na przeziębienia i inne choroby wzrasta. Zaczyna się od kilku kichnięć, zaraz po tym pojawia się kaszel i ból gardła – i już wiesz, jak spędzisz kolejne dni. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak walczyć z przeziębieniem i się mu nie dać!

Czas do łóżka

Na pewno nie odkryjemy przed Tobą nowatorskich pomysłów, pełnych iskry, aczkolwiek przypomnimy, iż sen to jeden z najskuteczniejszych bohaterów walki z przeziębieniem. Podczas choroby organizm pracuje bardzo intensywnie – namnażające się w środku zarazki, muszą zostać wyeliminowane przez przeciwciała.

Aby skutecznie zwalczyć infekcje, organizm potrzebuje więcej energii, dlatego też, jeśli chodzisz do pracy i nie wysypiasz się, dajesz bakteriom niesamowicie smaczną pożywkę. Jeśli więc możesz pozwolić sobie na kilka dni zwolnienia (co jest wręcz wskazane), pozostań w łóżku i się wysypiaj. Sen tworzy nieograniczone pokłady mocy, które wędrują do układu immunologicznego. Tam natomiast dochodzi do ostatecznego starcia, dzięki czemu dobro (w tym przypadku zdrowie) wygrywa.

Jedz warzywa i owoce

Każdy posiłek, który nie tylko zwalcza przeziębienie, ale również wzmacnia odporność, powinien być bogaty w warzywa i owoce. Warto przygotować je w odpowiedni sposób, czyli pod łatwo przyswajalną postacią. Dlatego też bardziej sprawdzą się warzywa gotowane na parze i duszone oraz owoce pod postacią soku, koktajlu lub musu. Wolnoobrotowe wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl dopasują się do codziennego jadłospisu oraz chętnie pomogą w zwalczeniu przeziębienia.

Stawiaj  na owoce, szczególnie cytrusy, które są bogatym źródłem witaminy C – ta jest fantastycznym pomocnikiem, który chętnie upora się z dokuczliwym przeziębieniem. Malina, porzeczka, dzika róża, aronia, czarny bez, jagody goi to sprzymierzeńcy zdrowego trybu życia, ale również skuteczne i przede wszystkim naturalne sposoby na uzupełnienie ewentualnych niedoborów.

Nie zapomnij o cynku

Cynk jest minerałem, który występuje we wszystkich płynach ustrojowych organizmu oraz skórze, mięśniach, kościach i najważniejszym ośrodku naszej codzienności – mózgu. Jest on odpowiedzialny za budowanie i wzmacnianie odporności. Ponadto wspiera pracę leukocytów i białych krwinek – małych żołnierzy, podejmujących skuteczną walkę patogenami (cynk działa na ich aktywność chemotaktyczną).

Mleko i kurkuma – zgrany duet

Kurkuma jest żółtą przyprawą, która często kojarzy się z indyjskimi przepisami na wyraziste dania. Zawarta w niej kurkumina, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i antynowotworowo. Sama kurkuma tworzy zgrany duet z tłuszczami i czarnym pieprzem – z mlekiem natomiast potrafi stworzyć flirtujące zestawienie o dość chwytliwej nazwie – złote mleko. Napój ten wpisuje się w tradycję ajurwedyjską. Przygotowany na bazie ciepłego mleka z dodatkiem żółtej kurkumy przeciwdziała przeziębieniom. Samo mleko sprawia, iż wchłanianie kurkumy znajduje się na najwyższym poziomie. Duet ten podnosi odporność, działa wykrztuśnie, usuwa śluz, zbawiennie wpływa na niespokojny sen i dodatkowo leczy „jesienno-zimowo-pochmurną” chandrę. W związku z tym napój ten można uznać za trunek mitologicznych bogów.

 

Materiał zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz