Sobota, 12 października 2024
Jesienno-zimowa aura skutecznie obniża naszą odporność. Niska temperatura dolewa oliwy do ognia, sprawiając, iż podatność na przeziębienia i inne choroby wzrasta. Zaczyna się od kilku kichnięć, zaraz po tym pojawia się kaszel i ból gardła – i już wiesz, jak spędzisz kolejne dni. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak walczyć z przeziębieniem i się mu nie dać!
Na pewno nie odkryjemy przed Tobą nowatorskich pomysłów, pełnych iskry, aczkolwiek przypomnimy, iż sen to jeden z najskuteczniejszych bohaterów walki z przeziębieniem. Podczas choroby organizm pracuje bardzo intensywnie – namnażające się w środku zarazki, muszą zostać wyeliminowane przez przeciwciała.
Aby skutecznie zwalczyć infekcje, organizm potrzebuje więcej energii, dlatego też, jeśli chodzisz do pracy i nie wysypiasz się, dajesz bakteriom niesamowicie smaczną pożywkę. Jeśli więc możesz pozwolić sobie na kilka dni zwolnienia (co jest wręcz wskazane), pozostań w łóżku i się wysypiaj. Sen tworzy nieograniczone pokłady mocy, które wędrują do układu immunologicznego. Tam natomiast dochodzi do ostatecznego starcia, dzięki czemu dobro (w tym przypadku zdrowie) wygrywa.
Każdy posiłek, który nie tylko zwalcza przeziębienie, ale również wzmacnia odporność, powinien być bogaty w warzywa i owoce. Warto przygotować je w odpowiedni sposób, czyli pod łatwo przyswajalną postacią. Dlatego też bardziej sprawdzą się warzywa gotowane na parze i duszone oraz owoce pod postacią soku, koktajlu lub musu. Wolnoobrotowe wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl dopasują się do codziennego jadłospisu oraz chętnie pomogą w zwalczeniu przeziębienia.
Stawiaj na owoce, szczególnie cytrusy, które są bogatym źródłem witaminy C – ta jest fantastycznym pomocnikiem, który chętnie upora się z dokuczliwym przeziębieniem. Malina, porzeczka, dzika róża, aronia, czarny bez, jagody goi to sprzymierzeńcy zdrowego trybu życia, ale również skuteczne i przede wszystkim naturalne sposoby na uzupełnienie ewentualnych niedoborów.
Cynk jest minerałem, który występuje we wszystkich płynach ustrojowych organizmu oraz skórze, mięśniach, kościach i najważniejszym ośrodku naszej codzienności – mózgu. Jest on odpowiedzialny za budowanie i wzmacnianie odporności. Ponadto wspiera pracę leukocytów i białych krwinek – małych żołnierzy, podejmujących skuteczną walkę patogenami (cynk działa na ich aktywność chemotaktyczną).
Kurkuma jest żółtą przyprawą, która często kojarzy się z indyjskimi przepisami na wyraziste dania. Zawarta w niej kurkumina, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i antynowotworowo. Sama kurkuma tworzy zgrany duet z tłuszczami i czarnym pieprzem – z mlekiem natomiast potrafi stworzyć flirtujące zestawienie o dość chwytliwej nazwie – złote mleko. Napój ten wpisuje się w tradycję ajurwedyjską. Przygotowany na bazie ciepłego mleka z dodatkiem żółtej kurkumy przeciwdziała przeziębieniom. Samo mleko sprawia, iż wchłanianie kurkumy znajduje się na najwyższym poziomie. Duet ten podnosi odporność, działa wykrztuśnie, usuwa śluz, zbawiennie wpływa na niespokojny sen i dodatkowo leczy „jesienno-zimowo-pochmurną” chandrę. W związku z tym napój ten można uznać za trunek mitologicznych bogów.
Materiał zewnętrzny
Komentarze (0)