Sobota, 17 Sierpień 2019

Aspartam – mity kontra badania

11 grudnia 2018

0

Wokół aspartamu narosło wiele mitów. Ten wszechobecny słodzik ma wielu przeciwników, którzy nieustannie zarzucają mu zły wpływ na zdrowie. Zwolennicy doceniają jednak jego niską kaloryczność. Czy aspartam faktycznie jest szkodliwy? Czy badania to potwierdzają?

Aspartam – co to takiego?

Aspartam to syntetyczny słodzik stosowany w przemyśle spożywczym. Używa się go przy produkcji dżemów, napojów niskokalorycznych, gum do żucia, ketchupów, płatków śniadaniowych, a nawet leków. Oznaczany jest na opakowaniach produktów jako E951. Aspartam jest esterem metylowymdipeptydu Asp-Phe, w którego skład wchodzi metanol, dwuketopiperazyna,fenyloalanina. Wynaleziono go w 1965 roku. Jego kaloryczność jest bliska 0, natomiast słodki smak, aż o 180 razy większy od cukru i dlatego właśnie szybko znalazł zastosowanie w produktach dietetycznych. Zarejestrowany w 1980 roku w USA aspartam, jako oficjalny dodatek do żywności, ciągle wzbudza wiele kontrowersji. Dlaczego?

Rakotwórczość i szkodliwość aspartamu dla zdrowia – czy te zarzuty są prawdziwe?

Aspartamowi zarzuca się wywoływanie depresji, sklerozy, cukrzycy, raka, ziarnicy złośliwej, choroby Alzheimera i Parkinsona, padaczki, i wielu innych dolegliwości. Tymczasem aspartam jest jednym z najlepiej przebadanych środków spożywczy na rynku,a jego szkodliwość nigdy nie została stwierdzona. Testy nad aspartamem trwały wiele lat przed wprowadzeniem go na rynek. Nie wykazały one, by środek ten wywoływał skutki uboczne. Od chwili legalizacji aspartamu nieustannie przeprowadzane są kolejne badania. Rakotwórczość i szkodliwość aspartamu dla zdrowia nie zostały potwierdzone. Skutki uboczne mogą wystąpić jednak u osób chorych na fenyloketonurię. Na zamówienie wielu organizacji czuwających nad bezpieczeństwem żywności przeprowadzono ponad 600 różnego rodzaju testów nad aspartamem. Badania ciągle są prowadzone, jednak jak dotąd nie wykazały zależności pomiędzy spożyciem aspartamu, a chorobami, które z nim łączono.

Badania, którym poddano aspartam wykazały, że jest to środek bezpieczny w dawce 40 mg/kg mc. Nie ma jednak możliwości, by została ona przekroczona. Dlatego aspartam może być bezpiecznie stosowany nawet przez cukrzyków. Jest również świetną alternatywą dla osób odchudzających się, ze względu na jego niską kaloryczność.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz