Poniedziałek, 16 Wrzesień 2019

Czym może skutkować niedobór ryboflawiny?

5 września 2019

0

Spektrum działania ryboflawiny, czyli witaminy B2, jest szerokie. Ryboflawina oddziałuje na wiele narządów i układów, a jej rola jest nie do przecenienia. Zdarza się jednak, że jej ilość w organizmie spada. Z czym może wiązać się niedobór witaminy B2? Odpowiadamy.

Witamina B2 w naturalny sposób trafia do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją w mięsie, podrobach, ziemniakach i warzywach strączkowych, orzechach (migdałach) i pestkach, nabiale oraz jajkach. Dużą ilość ryboflawiny mają makrela, pstrąg i małże. Aby zadbać o jej prawidłowy poziom w potrawach, należy przygotowywać je z wykorzystaniem małej ilości wody. Bo choć  witamina B2 nie jest podatna na działanie temperatur i nie wytrąca się podczas obróbki termicznej, gotowanie w wodzie „wypłukuje ją” z pożywienia.

Zdarza się jednak, że organizm cierpi na niedobór ryboflawiny, co ma wpływ na jego funkcjonowanie. W artykule przybliżymy, jakie skutki może mieć zbyt mała ilość witaminy B2.

Na co wpływa witamina B2?

Ryboflawina działa na organizm globalnie. Wśród jej funkcji możemy wymienić:

  • udział w wytwarzaniu energii i procesach metabolicznych,
  • ochronę przed działaniem wolnych rodników,
  • wpływ na pracę narządu wzroku,
  • udział w procesach krwiotwórczych (produkcji erytrocytów),
  • regulację poziomu homocysteiny,
  • wspomaganie pracy układu krążenia i serca, regulację ciśnienia,
  • wpływ na zdrowy wygląd skóry,
  • modulację działania kortyzolu, czyli hormonu stresu.

Kto może zmagać się z niedoborem ryboflawiny?

Odpowiednia podaż ryboflawiny wskazana jest dla osób w podeszłym wieku oraz odchudzających się, u których istnieje ryzyko niedoborów żywieniowych. Polecana jest szczególnie kobietom w ciąży oraz w trakcie laktacji, a także narażonym na działanie długotrwałego stresu i w okresach wytężonego wysiłku fizycznego. Witaminę B2 powinny przyjmować także dzieci w okresie intensywnego wzrostu.

Dodatkowo, przyjmowanie zwiększonych dawek ryboflawiny rekomendowane jest podczas trwania przewlekłych i długotrwałych chorób (nowotwory, choroby układu pokarmowego i wątroby, nadczynność tarczycy), oparzeń, biegunek. Pediatrzy wskazują na konieczność podaży witaminy B2 noworodkom, u których wykryto zbyt duże stężenie bilirubiny.

Skutki niedoboru witaminy B2

Jako że ryboflawina działa na wiele narządów i układów, jej niedobór nie niesie za sobą charakterystycznych objawów. Zbyt mała ilość B2 w organizmie prowadzi do pojawienia się dolegliwości w obrębie narządu wzroku, do których należy np. zmętnienie soczewki, uczucie zmęczonych oczu i piasku pod powiekami, ich pieczenie czy łzawienie. Daje także objawy ze strony układu nerwowego: pojawiają się problemy z koncentracją, bezsenność, zawroty głowy. Mówi się także o związku migreny z niedoborem witaminy B2. Jej zbyt mała ilość prowadzi do pojawienia się objawów skórnych, w tym łojotoku, pękających kącików ust, łuszczenia, zapalenia skóry i śluzówki nosa, swędzeniem. Jest także przyczyną złego samopoczucia, uczucia senności i braku energii (objawów np. niedokrwistości).

 Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz