Środa, 19 lutego 2025
Gdy mówimy o oszczędzaniu na produktach spożywczych, łatwo możemy wywołać niepokój u naszego rozmówcy, ten bowiem szybko zaczyna obawiać się, że zechcemy namawiać go do zakupu najtańszego jedzenia. Na szczęście, takie pomysły na oszczędzanie zdarzają się coraz rzadziej, a my mamy świadomość tego, że bardzo tania żywność może nam przede wszystkim zaszkodzić. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy zastanowić się nad optymalizacją kosztów jedzenia. Jak zatem planować nasze wydatki, aby nie wydawać na jedzenie zbyt wiele?
Jednym z najciekawszych sposobów na oszczędzanie jest decyzja o robieniu większych zakupów. Najlepiej wyznaczyć sobie jeden dzień w tygodniu, który będziemy mogli spożytkować w tym celu, ułatwi nam to bowiem planowanie. Oczywiście, w pewnych okolicznościach zakupy robione z wyprzedzeniem mijają się z celem, trudno bowiem oczekiwać od kogokolwiek, że będzie kupować pieczywo jedynie raz w tygodniu. Mięso lub wędlinę można jednak z powodzeniem podzielić na mniejsze porcje i wykorzystywać je przez kolejne dni. Jeśli zakupy będą przemyślane, w ciągu tygodnia będziemy zmuszeni do zakupu zaledwie kilku produktów.
Tu dochodzimy do innego sposobu na oszczędzanie, jeszcze przed zakupami warto więc zastanowić się nad tym, co właściwie jest nam potrzebne, a bez czego powinniśmy sobie poradzić bez większego wysiłku. Oczywiście, nie oznacza to, że skazujemy się na jedzenie przez cały tydzień tego samego. Nie musimy też trzymać się wyznaczonego planu w stu procentach. Dobrze jest jednak wiedzieć, co chce się kupić, ułatwia to bowiem walkę z pokusą wrzucania do koszyka całkowicie niepotrzebnych produktów.
Co do zasady, powinniśmy kupować dokładnie tyle, ile potrzebujemy, istnieje jednak pewien wyjątek. Dotyczy on produktów, które można nabyć w promocji, choć i tu warto poczynić pewne zastrzeżenie. Promocje maja sens jedynie wówczas, gdy mamy w czasie ich trwania do czynienia z produktami o dłuższym terminie przydatności do spożycia. W innym przypadku zakup może okazać się zbyteczny, zanim bowiem zużyjemy produkt, który kupiliśmy, będziemy musieli go wyrzucić, aby się nim nie zatruć.
Czasem planowanie to za mało, jeśli więc mamy wrażenie, że trzymanie się planu przychodzi nam z dużą trudnością, przygotowujmy bardziej konkretne listy zakupów. Te trudniej oszukać, a one same dość skutecznie trzymają w ryzach naszą potrzebę wydawania większych pieniędzy.
Wiele osób zmaga się z problemem wyrzucania żywności nawet, jeśli zdaje sobie sprawę z tego, że takie postępowanie jest niewłaściwe. Warto zatem wyrobić w sobie nawyk wykańczania zalegających produktów i sprawdzania, co jeszcze znajduje się w naszym domu tak, aby nie wydawać pieniędzy niepotrzebnie. Czasem okazuje się, że z produktów, o istnieniu których zdążyliśmy zapomnieć, można zrobić naprawdę smaczny obiad. Jedzenie z resztek nie musi być wcale niesmaczne, a przepisy na takie resztkowe uczty można dziś z powodzeniem znaleźć w Internecie.
Czasem podczas zakupów popełniamy zupełnie nieoczekiwane błędy. Jednym z nich jest zaopatrywanie się w produkty spożywcze wtedy, gdy myślimy tylko o tym, aby coś zjeść. To najprostsza droga do zasypania koszyka produktami, które wcale nie są nam potrzebne i które zostały kupione tylko po to, aby cieszyć oczy. Pamiętajmy też, że w zasięgu naszego wzroku zwykle znajdują się droższe produkty.
Artykuł powstał we współpracy z zakupywmarketach.pl
Komentarze (0)