Czwartek, 25 kwietnia 2024

Syrop glukozowo-fruktozowy w diecie dziecka – czy należy go unikać?

8 października 2020

0

​Dzieci preferują słodki smak już od urodzenia. Słodkie jest przede wszystkim mleko ma-my, które stanowi najlepszy pokarm dla rosnącego maleństwa. Gdy dziecko rośnie, a jego dieta staje się coraz bardziej urozmaicona, również może mieć słabość do słodkich przy-smaków. W składzie niektórych z nich widnieje natomiast owiany złą sławą syrop glukozo-wo-fruktozowy. Dlaczego lepiej nie podawać dziecku produktów, które go zawierają? Po-znaj kilka ważnych informacji na ten temat.

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy i czym różni się od zwykłego cukru?

Najpopularniejszą substancją słodzącą, którą nazywamy po prostu „cukrem”, jest sacharoza. Pod względem chemicznym jest to dwucukier składający się z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Teoretycznie więc jej skład jest taki sam jak w przypadku syropu glukozowo-fruktozowego, zwanego także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Czym więc syrop glukozowo-fruktozowy różni się od sacharozy? Otóż podstawowa różnica polega na obecności w nim wolnej glukozy i wolnej fruktozy, co może mieć gorszy wpływ na zdrowie niż występowanie ich jako dwucukru (dotyczy to zwłaszcza fruktozy). Ponadto różnica polega na zmiennych proporcjach glukozy i fruktozy. O ile w zwykłym cukrze występują one w ilościach pół na pół, to w syropie proporcje są różne[1].

Dlaczego syropy glukozowo-fruktozowe stały się tak popularne? Szerokie wykorzystanie zawdzięczają nie tylko wysokiej słodkości, ale też niższej cenie i większej wydajności w produkcji[2]. Niestety ten bardzo ceniony przez producentów składnik ma swoją ciemną stronę, gdyż liczne obserwacje potwierdziły, że sprzyja wielu chorobom.

Na czym polega ryzyko związane ze spożywaniem syropu glukozowo-fruktozowego?

Dietetycy i lekarze od dawna alarmują, że spożycie cukrów w populacji jest zbyt wysokie, i to od najmłodszych lat. Badania przeprowadzone na cukrach wskazują także, że istnieją rodzaje, które mają gorszy wpływ na zdrowie niż inne, a najczęściej wskazywana jest fruktoza[3]. To jeden z głównych powodów, przez który lepiej unikać w diecie niesławnego syropu.

Jeśli udział syropu glukozowo-fruktozowego w diecie jest wysoki, wówczas istnieje zwiększone ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, zaburzeń gospodarki lipidowej, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, dny moczanowej, kamicy nerkowej, a nawet niektórych nowotworów. Ze względu na stosunkowo niską cenę oraz walory smakowe, jakie nadaje syrop glukozowo-fruktozowy, niestety składnik ten zaczął pojawiać się bardzo powszechnie, nie tylko w słodyczach, ale i napojach, deserach mlecznych, dżemach, sosach. Łatwo więc stracić kontrolę nad ilością jego spożywania.

Ryzyko niestety dotyczy też niemowląt. Jeżeli z różnych przyczyn maluszek jest karmiony mlekiem modyfikowanym, dobrze jest wybrać takie, które nie zawiera w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, na przykład Enfamil.* Najlepszym wyborem jest natomiast zawsze karmienie piersią, a Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby podawać maleństwu naturalny pokarm przynajmniej przez pierwszych 6 miesięcy życia – w tym okresie dziecko nie potrzebuje innych produktów. Po tym czasie warto kontynuować karmienie piersią, jednocześnie rozszerzając dietę malca.

Jak przekonać dziecko do zdrowych przekąsek?

Kiedy twój maluch zacznie rosnąć i domagać się słodkich przekąsek, warto już od najmłodszych lat podawać mu takie, które nie zawierają dodatku cukru czy innych substancji słodzących. Najlepszym wyborem są musy owocowe lub owocowo-warzywne, a w późniejszym wieku całe owoce, kryjące w składzie tylko naturalnie występujące cukry (trudniej wówczas przesadzić z ich spożywaniem). Słodycze, słodkie wypieki (zwłaszcza kupione w sklepie i paczkowane) i kolorowe „soczki”, które z naturalnymi sokami mają niewiele wspólnego, najlepiej omijać w sklepie szerokim łukiem. W ten sposób maluch nie przyzwyczai się do ich obecności w diecie. Jeśli zaś otrzyma dobry przykład od dorosłych, tym chętniej będzie dokonywać zdrowszych wyborów.

Bibliografia:

  1. What is Glucose-Fructose Syrup? (Q&A). https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/what-is-glucose-fructose-syrup-qa Data dostępu: 13.06.2020.
  2. Sadowska J., Rygielska M. Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktxzowego do produkcji żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 3 (94), 14 - 26.
  3. Scott C. Evidence Shows Some Sugars Are Worse Than Others; Fructose Tops the List. https://www.healthline.com/health-news/evidence-shows-some-sugars-are-worse-than-others-012915#1 Data dostępu: 13.06.2020.

* Aby osiągnąć najlepsze efekty, należy dbać o zdrową dietę w czasie ciąży i po urodzeniu dziecka. Nie należy decydować się na nieuzasadnione dokarmianie. Karmienie butelką może powodować osłabienie laktacji. Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia i zapewnia najwięcej korzyści twojemu dziecku.

[1] What is Glucose-Fructose Syrup? (Q&A). https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/what-is-glucose-fructose-syrup-qa Data dostępu: 13.06.2020.

[2] Sadowska J., Rygielska M. Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktxzowego do produkcji żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Ja-kość, 2014, 3 (94), 14 - 26.

[3] Scott C. Evidence Shows Some Sugars Are Worse Than Others; Fructose Tops the List. https://www.healthline.com/health-news/evidence-shows-some-sugars-are-worse-than-others-012915#1 Data dostępu: 13.06.2020.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz