Piątek, 29 marca 2024

Chlorofil i jego właściwości

21 maja 2019

0

Chlorofil kojarzy nam się przede wszystkim z roślinami i ich zieloną barwą. Jest to składnik niezbędny do ich prawidłowego wzrostu. Nie każdy jednak wie, że jest on także niezwykle cenny dla organizmu ludzkiego. Czym dokładnie jest chlorofil i gdzie go znajdziemy? Jaki jest jego wpływ na nasz organizm?

Chlorofil, czyli zielona krew

Chlorofil to grupa organicznych związków chemicznych, które występują między innymi w roślinach, algach, a także bakteriach fotosyntetyzujących. Jego obecność w roślinach jest niezbędna w procesie fotosyntezy. Funkcja chlorofilu polega na wychwytywaniu kwantów światła oraz przekazywaniu energii wzbudzenia do centrum reakcji fotoukładu, skąd wybijane są elektrony, spożytkowane następnie w dalszych etapach fotosyntezy. Organizmy fotosyntetyzujące zawdzięczają swoją piękną zieloną barwę właśnie chlorofilowi. Ze względu na jego znaczenie dla roślin, chlorofil nazywany jest potocznie zieloną krwią. Czy wiesz, jaki jest jego wpływ na organizm człowieka?

Jak chlorofil wpływa na organizm ludzki?

„Zielona krew” to nazwa niezwykle trafna dla chlorofilu, nie tylko ze względu na jego barwę. Nie każdy wie, że jest o w znacznym stopniu związany z transportem tlenu w organizmie człowieka. Jest on także bardzo podobny pod względem budowy chemicznej do ludzkiej hemoglobiny. Czy pamiętasz, jak w dzieciństwie byłeś namawiany do jedzenia zielonych warzyw? Wciąż powtarzano Ci, jakie są zdrowe. Możliwe, że jednak nie wyjaśniono Ci, dlaczego. A to właśnie chlorofil sprawia, że zielone rośliny są taki niezwykle cennym elementem naszej diety. Ochrania on nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz dotlenia wnętrze naszego ciała. Co równie istotne, chlorofil wykazuje właściwości odkwaszające nasz organizm. Dodatkowo oczyszcza krew i unieszkodliwia wiele toksycznych związków. Dotleniające właściwości chlorofilu sprawiają, że organizm jest także wspomagany w walce z chorobotwórczymi bakteriami, które nie mogą się rozwijać w środowisku bogatym w tlen. Co więcej, chlorofil wspomaga także walkę z nowotworami, hamując rozwój guzów. „Zieloną krew” stosuje się również w leczeniu chorób krwi oraz cukrzycy, a także astmy. Chlorofil pomaga też w leczeniu choroby wrzodowej oraz hamuje rozwój stanów zapalnych. Ponadto reguluje on także gospodarkę hormonalną w organizmie ludzkim. W związku z tym jest także nieoceniony przy chorobach tarczycy oraz przy zaburzeniach miesiączki u kobiet. To wszystko sprawia, że naprawdę warto zadbać o odpowiednią ilość przyjmowanego chlorofilu.

Skąd pozyskać chlorofil?

Nie ulega wątpliwości, że dieta bogata w chlorofil ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego warto spożywać jak najwięcej zielonych warzyw, które są bogate w ten niezwykły składnik. Jeżeli pragniesz znacząco polepszyć jakość swojego zdrowia, warto rozważyć także suplementację „zielonej krwi”. Świetnym rozwiązanie jest przyjmowanie płynnego chlorofilu, który jest niezwykle łatwo przyswajalny. Produktem godnym polecenia jest z całą pewnością chlorofil do picia od DuoLife. Ten w 100% naturalny produkt charakteryzuje się wysoką skutecznością działania. Zawiera on chlorofiliny, czyli najsilniejsze z dotąd poznanych antyoksydantów. Co równie ważne, jest to produkt wolny od konserwantów, dodatków smakowych oraz zapachowych. Dzięki temu, chlorofil w płynie od DuoLife zachowuje najwyższą jakość, a jego działanie na organizm jest bardzo skuteczne i szybko odczuwalne. Dzięki suplementacji chlorofilu do picia poprawisz jakość zdrowia swojego oraz swoich najbliższych.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz