Piątek, 3 stycznia 2025
Olej kokosowy dba o ciało zarówno na zewnątrz (wygładza skórę, uelastycznia i zapobiega wysuszeniu) jak i od wewnątrz: przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. W jaki sposób olejek kokosowy wspomaga odchudzanie? Jak go stosować, by stracić na wadze?
Wiele osób sceptycznie podchodzi do tego, że olejek kokosowy ułatwia odchudzanie. To przecież tłuszcz, więc powoduje tycie. Zapominamy, że największym wrogiem smukłej talii są węglowodany przetworzone i cukier. Tłuszcze bywają za to niezbędne w prawidłowym przebiegu wielu procesów w organizmie. Wiadomo jednak, że nie mogą to być „pierwsze lepsze” kwasy tłuszczowe; tylko nieliczne mają nietypowe właściwości, a wśród nich olejek kokosowy wydaje się być niemal magiczny. Niby tłuszcz nasycony, a jednak odchudza i leczy. Warto wiedzieć, że olej kokosowy zyskał miano jedynego na świecie oleju o tak niskiej zawartości kalorii; jedynego, który wspomaga kontrolę masy ciała.
O niezwykłej mocy olejku kokosowego decyduje jego skład. Cechuje się on bowiem wysoką zawartością kwasu laurynowego, a zatem jego unikalność warunkują specjalne grupy cząsteczek, zwane trójglicerydami średniołańcuchowymi; te zaś są trawione i metabolizowane w naszym organizmie w bardzo korzystny sposób: biorą udział w wytwarzaniu energii i w żadnym razie nie są upychane w komórkach tłuszczowych. Aby włączyć go do diety trzeba poznać zarówno rafinowany olejek kokosowy (idealny do smażenia), jak i jego nieoczyszczoną wersję.
Ponieważ cząsteczki olejku kokosowego biorą udział w wytwarzaniu energii, zwiększają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Innymi słowy po zjedzeniu posiłku zawierającego olej kokosowy – pokarm trawiony jest szybciej, poziom energii w komórkach wzrasta, a my szybciej spalamy kalorie. Dzięki temu więcej kalorii zostaje wykorzystanych w procesie spalania i mniej odkłada się w tkance tłuszczowej. Olejek jest też dość sycący, więc hamuje głód.
Materiał zewnętrzny
Komentarze (0)