Piątek, 29 maja 2020

Które produkty nas postarzają?

20 grudnia 2019

0

Wygląd dla wielu osób jest tak samo ważny jak zdrowie. Poszukujemy idealnej recepty na oznaki upływającego czasu, które są z dnia na dzień coraz bardziej widoczne na naszym ciele.

Wygląd dla wielu osób jest tak samo ważny jak zdrowie. Poszukujemy idealnej recepty na oznaki upływającego czasu, które są z dnia na dzień coraz bardziej widoczne na naszym ciele. Każdy pragnie wyglądać świeżo i młodo. Niestety, kremy i zabiegi nie wystarczą. Powinniśmy o siebie zadać od wewnątrz, czyli postawić na pełnowartościowe produkty i zbilansowaną dietę. To droga do sukcesu w byciu nieustannie młodym.

Na jakie produkty powinniśmy uważać?

Starzenie się jest naturalnym i nieuniknionym procesem. Tempo starzenia się jest natomiast kwestią indywidualną, uzależnioną nie tylko od genów ale także od prowadzonego stylu życia. Jeśli chcemy, by nasza skóra była wolna od zmarszczek i odpowiednio nawilżona, powinniśmy unikać niektórych produktów, które bez wątpienia dodają lat. Pierwszy produkt to oczywiście wszelkiego rodzaju pakowane wędliny. Pomimo swojego apetycznego wyglądu i dobrego smaku, pakowane wędliny bardzo często zawierają w sobie fosforany, a więc substancji, które konserwują i wzmacniają smak. Bardzo często czytamy i przyglądamy się etykietom zamieszczonym na konkretnych produktach. Owszem, zapoznajemy się z nimi ale nie zawsze do końca rozumiemy co one oznaczają. Nazwy różnorodnych substancji, które są wpompowywane w mięso są dla nas po prostu niezrozumiałe i nieznane. Nie zdajemy sobie sprawy z tego ile wędliny jest w wędlinie i że bardzo często jest to tylko niewielki procent. Pomimo długiej listy składników, dane produkty i tak lądują w naszym zakupowym koszyku a później na talerzu. Substancje, które są oznaczone literką E to substancje bezpieczne w określonym stężeniu. Jeśli jemy konkretny produkt przez długi okres, nie wiemy jak dużo składników kumuluje się w naszym organizmie nie szkodząc nam w bezpośredni sposób. Efekt tego co jemy pojawi się znacznie później i zdecydowanie nie będzie służyć naszej urodzie i zdrowiu.

Jak temu zaradzić? Przede wszystkim dokładniej analizować etykiety i kontrolować ilość mięsa w mięsie. Jeśli dany procent jest daleki od 100, to znaczy, że cała pustka wypełniana jest przeróżnymi substancjami, które są dla nas niekorzystne. Następnym produktem są niestety słodycze. Jeśli spożywamy jest systematycznie to przyczyniamy się do zapoczątkowania procesu fizjologicznie determinującego starzenie się, czyli glikację. W przypadku, gdy spożywany przez nas cukier stanowi większą ilość, a nasze komórki nie radzą sobie z jej przetworzeniem, nadmiar glukozy dołącza się do włókien kolagenowych. Konsekwencja jest ich sztywnienie, przez co nasza skóra traci na gładkości i jędrności. Kolejne produkty, które przyczyniają się do tego, że wyglądamy starzej to przypieczone mięso z czarnym zwęglonym nalotem, który prowadzi do powstania szkodliwych substancji, wytwarzanych ze spalonej materii organicznej, alkohol oraz kawa. Alkohol nie dość, że magazynuje toksyny to dodatkowo wypłukuje witaminy.
 

Artykuł stworzony przy współpracy z firmą Food2Door oferującą catering dietetyczny na terenie wielu polskich miast.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz