Niedziela, 15 września 2024
Dekontaminacja polega na neutralizacji i eliminacji patogenów rozpylonych w pomieszczeniach oraz umieszczonych na powierzchniach i przedmiotach. Zwykle dekontaminacja stosowana jest do sterylizacji urządzeń, narzędzi, powierzchni i całych pomieszczeń w szpitalach, przychodniach, placówkach medycznych oraz wszędzie tam, gdzie patogeny mogą zagrozić zdrowiu i życiu ludzi.
Dekontaminacja pomieszczeń polega na kompleksowym neutralizowaniu i usuwaniu wszelkich szkodliwych mikroorganizmów i patogenów wirusowych oraz bakteryjnych. Najczęściej z dekontaminacji korzysta się przy wykryciu obecności czynników biologicznych, które mogą prowadzić do uczuleń oraz wywoływać choroby u ludzi lub zwierząt. Dekontaminacja jest wskazana, aby skutecznie pozbyć się wszelkich pleśni i grzybów, roztoczy, wirusów, bakterii oraz szkodników i insektów. Poza tym dekontaminacja pozwoli usunąć przykre i uporczywe zapachy – np. zapachy odzwierzęce czy dym papierosowy.
Proces dekontaminacji pomieszczeń stosuje się np. po pożarach, do dezynfekcji po zgonach oraz do sterylizacji pomieszczeń w wyniku wykryciu zaraźliwych wirusów i bakterii. Istnieje wiele sposobów na przeprowadzenie dekontaminacji, a dobór metod dekontaminacji zależy przede wszystkim od rodzaju zagrożenia i najskuteczniejszej metody jego zneutralizowania. Poza tym dobór metod dekontaminacji określa się na podstawie warunków lokalizacyjnych i specyfiki pomieszczeń.
Procesowi dekontaminacji mogą być poddawane nie tylko pomieszczenia, ale również pojazdy, ludzie, a nawet zwierzęta. Rodzaj zastosowanych metod dekontaminacji i usunięcia szkodliwych i chorobotwórczych czynników biologicznych dobiera się na podstawie grupy zagrożeń biologicznych. Wyróżnia się IV grupy zagrożeń:
Wyróżnia się 3 rodzaje metod dekontaminacji. Są to: sanityzacja, dezynfekcja i sterylizacja.
Sanityzacja polega na usunięciu jak największej liczby mikroorganizmów z powierzchni. Sanityzacja sprowadza się do wykorzystania środków myjących. Dezynfekcja jest skuteczniejszym procesem, który pozwala kompleksowo zneutralizować wszelkie wegetatywne formy mikroorganizmów, niemniej nie zawsze zapewnia 100% skuteczność w eliminacji ich form przetrwalnikowych. Sterylizacja efektywnie niszczy formy wegetatywne i przetrwalnikowe wszystkich mikroorganizmów.
Artykuł partnera
Komentarze (0)