Czwartek, 5 sierpnia 2021

Kawy z różnych stron świata – musisz ich spróbować!

29 czerwca 2021

0

​Sposób przygotowywania kawy w dużej mierze zależy od historii danego regionu, tradycji i dostępnych produktów. Różnorodność kawy na całym świecie dowodzi, jak odmienne są różne kultury. Sprawdź najpopularniejsze rodzaje kaw, które warto przygotować w domowym zaciszu!

Kawa po turecku

Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał, który ma na celu wydobycie pełni smaku, mocy i słodyczy. Tajemnicą pysznego smaku jest specjalny sposób parzenia kawy oraz pianka. Kawa po turecku powinna być serwowana w małych filiżankach zwanych demitasse, jednak równie dobrze można ją podawać w filiżankach do espresso czy ristretto.

Istnieje kilka podstawowych zasad, którymi należy się kierować podczas przygotowywania napoju. Przede wszystkim wykorzystuje się w tym celu specjalny miedziany tygielek, w którym gotujemy zmieloną kawę i dodatki. Ponadto do przygotowania kawy trzeba użyć bardzo zimnej wody, a cukier dodać na samym początku parzenia. Warto zachować odpowiednie proporcje składników – 1 łyżeczka zmielonej kawy i 1 łyżeczka cukru na filiżankę wody. Kawa po turecku może zawierać dodatki takie jak cynamon lub kardamon, natomiast nie dodaje się do niej mleka ani śmietanki.

Jak wygląda przygotowanie kawy po turecku? Do tygielka należy wsypać zmieloną kawę, cukier oraz ewentualne przyprawy. Wlewamy wodę i stawiamy na małym ogniu (nie mieszamy). Podczas gotowania kawa zyskuje na objętości i wytwarza się pianka. Nie wolno dopuścić do zagotowania się napoju, więc należy zdjąć tygielek z ognia, poczekać aż opadnie i powtórzyć proces trzykrotnie. Po przyrządzeniu kawy warto poczekać, aż fusy opadną lub skorzystać z małego sitka.

Koreańska dalgona coffee

Dalgona przypomina słodki deser o puszystej konsystencji. Nazwę napoju wymyślił koreański aktor Jung Il-woo, który zamówił ubijaną kawę, a jej smak przypominał chrupiący karmel, nazywany w Korei właśnie dalgona. Ta koreańska kawa powinna być słodka, gęsta i aksamitna niczym chmurka. Przepis można modyfikować, jednak zwykle składa się z kawy rozpuszczalnej, cukru, wody (wszystko w proporcji 1:1:1) oraz mleka. Dobrym pomysłem jest dodanie gotowej kawy espresso, które nada jeszcze więcej aromatu i smaku, przygotowanej np. w ekspresie kapsułkowym DeLonghi Nespresso.

Jak więc przygotować kawę dalgona? Do wysokiego pojemnika wsypujemy 3 łyżki kawy granulowanej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki gorącej wody i 300 ml mleka. Całość ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 5 minut). Do szklanki wlewamy dodatkowe mleko i porcję espresso, a następnie dodajemy ubita kawę. Napój świetnie smakuje posypany rozkruszonymi ciasteczkami.

Kawa po wietnamsku

Tradycyjna kawa po wietnamsku to bardzo słodki i mocny napój, który podaje się zwykle z kostkami lodu. W Wietnamie oryginalnie używa się kawy Trung Nguyen, która jest idealnie zmielona pod specjalny zaparzacz Phin. Podobno tylko dzięki nim uzyskamy doskonały smak aromatycznego, słodkiego napoju.

Jak przygotować kawę po wietnamsku? W pierwszej kolejności należy wlać do szklanki 50 ml skondensowanego mleka i zagotować wodę w czajniku (będziemy potrzebować 150 ml gorącej wody). Następnie na szklankę kładziemy zaparzacz i wsypujemy 15 g wietnamskiej kawy, którą potem dokładnie ugniatamy. Teraz należy powoli wlewać gorącą wodę, zaczynając od kilku łyżek, odczekać chwilę i wlać pozostałą wodę. Na koniec nakładamy pokrywkę i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie możemy cieszyć się znakomitą słodką kawą, która pobudzi na długi czas!

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz