Środa, 24 kwietnia 2024

Papryka na kilka sposobów – odkryj apetyczne pomysły na jej wykorzystanie!

2 lutego 2021

0

​Jest głównym składnikiem wielu popularnych dań, zwłaszcza w kuchni węgierskiej i śródziemnomorskiej… uwielbiana jest zarówno świeża, jak i w formie suszonej, mielonej przyprawy… Po prostu jedyna w swoim rodzaju – papryka! Bez niej nie istniałby tak znakomite dania jak leczo, gulasz czy znany na całym świecie ajwar. Jakie jeszcze zaskakujące dania z papryki warto przygotować?

Aromatyczne zapiekanki na obiad

Słodkie i soczyste papryki są częstym dodatkiem pysznych zapiekanek obiadowych. Dodaje się je najczęściej do potraw nie wymagających zbyt długiej obróbki cieplnej, ponieważ nie tracą wtedy swej chrupkości i pozostają wilgotne. Papryka świetnie pasuje do zapiekanek makaronowych, warzywnych oraz mięsnych, a zwłaszcza tych z dodatkiem delikatnego mięsa kurczaka lub różnorodnych serów.

Dania z papryki słyną ze wspaniałego aromatu i smaku, który możemy regulować poprzez użycie słodkich warzyw lub ostrych papryczek chili. Do najbardziej znanych zapiekanek na ich bazie należy ratatouille. To pochodzące ze słonecznej Nicei jarskie danie doczekało się wielu ciekawych wariantów, jednak wśród nich prym wiedzie wersja w której papryki, cukinie, cebule, bakłażany i pomidory pokrojone są w cienkie plastry, a następnie ściśle ułożone wokół siebie. Ratatouille świetnie smakuje jako samodzielna potrawa, choć często stanowi także oryginalny dodatek wielu dań mięsnych.

Szaszłyki z papryką

Któż nie przepada za aromatycznymi szaszłykami mięsno-warzywnymi, zwłaszcza tymi pieczonymi na grillu? Jednym z ważniejszych składników tej wspaniałej potrawy jest właśnie czerwona papryka, pokrojona na większe kawałki i przełożona marynowanym mięsem, boczkiem, cukinią, pieczarkami oraz kawałkami cebuli. Nabite na szpikulec i przypieczone nad żarem składniki przechodzą niesamowitym aromatem, a smak? Dosłownie palce lizać! Jeśli na szaszłyku ma się znaleźć kurczak z warzywami, warto wcześniej pokrojone na kawałki piersi drobiowej oprószyć ziołami, które dodadzą jej aromatu. W tym przypadku dobrym pomysłem może okazać się gotowa mieszanka, w której proporcje przypraw zostały już odpowiednio dobrane, np. Przyprawa do mięs WINIARY, która podkreśli smak szaszłyków, a także inne dania z papryki oraz pomoże zachować soczystość mięsa.

Wyjątkowe dania z patelni

Jeśli przyjdzie nam ochota na danie z ryżem w roli głównej, przygotujmy do niego aromatyczne mięso z dodatkiem świeżej papryki. Taki kurczak z warzywami podczas smażenia, a potem duszenia na patelni, z dodatkiem sosu pomidorowego, jest lekki, a zarazem sycący. Podobną potrawę można przygotować także w piekarniku. Pałki lub piersi kurczaka, wraz z pokrojoną w słupki papryką i ulubionymi przyprawami, można piec w specjalnym rękawie foliowym, wtedy wszystkie składniki pozostaną aromatyczne i soczyste. Tego typu dania z patelni nie tylko cieszą się ogromną popularnością ze względu na smak, ale także należą do tych, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Pyszne papryki nadziewane

Duże papryki doskonale nadają się do nadziewania. Wystarczy ściąć równo górę z ogonkiem i usunąć gniazdo nasienne oraz znajdujące się po bokach błonki. Do wnętrza warzywa wkładamy farsz, lekko ubijamy, a na koniec przykrywamy odciętym wierzchem. Tak przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. A czym jeszcze można nadziewać te smaczne warzywa? Najczęściej przygotowuje się farsz z mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. Jednak warto spróbować przygotować także dania z papryki nadziewanej drobnym makaronem z warzywami, albo kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem.

Papryka jako przyprawa

Suszona, mielona papryka słodka lub ostra, to przyprawy bardzo często wykorzystywane w wielu kuchniach, niemal na całym świecie. Ten jasno czerwony proszek nie tylko nadaje potrawom pięknego koloru, ale przede wszystkim znakomicie podkreśla ich smak. Papryki używamy do gulaszu, sałatek, warzyw, wszelkich dań mięsnych, sosów, zup a nawet smakowych twarożków kanapkowych. Bez tej wyjątkowej przyprawy wiele popularnych dań kuchni meksykańskiej, śródziemnomorskiej, indyjskiej czy azjatyckiej nie miałoby tak niesamowitego smaku i aromatu.

Kulinarny potencjał, jaki niesie ze sobą to warzywo jest nie do przecenienia. Sięgając po nie, w ciągu kilku chwil stworzymy proste dania z papryki, np. w wersji nadziewanej lub łącząc ją z innymi składnikami, przyrządzając np. kurczaka z warzywami na patelni. Walory papryki docenią nie tylko dorośli, ale także najmłodsi smakosze!

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz