Sobota, 5 października 2024
Nasiona konopi zyskują uznanie w oczach zwolenników zdrowego odżywiania się, a zainteresowanie, jakim się cieszą, wcale nie jest przypadkowe. Zawierają nie tylko dużo białka, ale i wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Na uwagę zasługuje również to, że nie posiadają w swoim składzie glutenu. Osoby, które polecają ich stosowanie zwracają uwagę przede wszystkim na to, że mamy w ich przypadku do czynienia ze znakomitym źródłem białka roślinnego oraz błonnika.
W skład nasion konopi wchodzą jednak również kwasy omega-3 i omega-6, witaminy, minerały, a nawet przeciwutleniacze umożliwiające skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Nasiona konopi są też nieocenione, gdy zależy nam na stabilizacji i apetytu i poprawie trawienia, a jedną z ich zalet jest również dostarczanie energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Dzienna dawka nasion konopi nie musi być zresztą duża. Wystarczą trzy ich łyżki, aby poczuć, jak korzystny jest wpływ wspomnianych nasion na nasze zdrowie i samopoczucie. Ta sama porcja jest nieoceniona, jeśli chcemy mieć pewność, że naszemu organizmowi nie zabraknie fosforu, manganu i magnezu – składników mających kluczowe znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Więcej wiedzy o konopiach indyjskich możesz znaleźć na stronie konopnaencyklopedia.pl
Nasiona konopi są chwalone również dlatego, że pozwalają na zaopatrzenie organizmu w białko. Te pozwala, między innymi, na wzmocnienie układu odpornościowego, co ma szczególne znaczenie wczesną wiosną, gdy stajemy się szczególnie podatni na choroby. To także dostęp do dwudziestu aminokwasów, wśród których aż dziewięć należy do grupy tych, które są naszemu organizmowi niezbędne, on sam nie jest jednak w stanie ich wyprodukować. Trudno również o inną substancję spożywczą, która zapewniłaby nam dostęp do nienasyconych kwasów tłuszczowych w tak dużych ilościach. Konopie wygrywają więc pod tym kątem starcie tak z siemieniem lnianym, jak i z innymi olejami powstającymi nie tylko z wykorzystaniem nasion, ale i orzechów. Samo ich trawienie jest przy tym procesem nieskomplikowanym. Nie zawierają nie tylko glutenu, ale i alergenów, co sprawia, że można mówić o ich przewadze nad powszechnie chwaloną solą. Ich smak również nie może budzić niczyich zastrzeżeń. Najczęściej zwraca się uwagę na to, że jest zbliżony do tego, jaki charakteryzuje nasiona słonecznika.
Olej kokosowy i olej z konopi to dwie substancje zaliczane do superfoods, które w ostatnim czasie robią prawdziwą furorę wśród osób chcących się zdrowo odżywiać. W oleju kokosowym mamy gigantyczne bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych niespotykane wśród innych olejów roślinnych. Łatwo można go połączyć z olejem konopnym, który jest trochę uboższy w składniki odżywcze, ale za to ma znakomite skutki dla naszego zdrowia. Do czego wykorzystamy olej kokosowy z domieszką cannabis?
I. cannabis posiada działanie rozluźniające mięśnie, dzięki czemu połączone oleje można wykorzystywać do nacierania bolących miejsc, na przykład do eliminowania bólu zmęczonych stóp;
II. połączone oleje to bardzo dobra alternatywa dla różnego rodzaju tłuszczów pojawiających się w naszej diecie; olej kokosowy-cannabis można dodawać do potraw w miejsce innych olejów, jak również eksperymentować z nim jako dodatkiem do potraw, w których olej nie jest przewidziany;
III. poparzone przez słońce miejsca bardzo skutecznie łagodzi olej kokosowy, a dodatek z cannabis sprawia, że skóra goi się szybciej i odczuwamy znacznie mniej swędzenia;
IV. właściwości fizyczne oleju kokosowego z cannabis sprawiają, że łatwiej uzyskać odpowiednią relaksację w czasie masażu, chociaż charakterystyczny zapach oleju nie wszystkim odpowiada;
V. jeśli zdarzy nam się trafić na pusta kapsułkę, można spokojnie ją napełnić za pomocą kroplomierza;
VI. bardzo ciekawym pomysłem jest dodawanie oleju do kawy zamiast śmietanki, co jest możliwe po odpowiednim zblendowaniu kawy razem z odrobiną takiej mieszanki oleju; w ten sposób uzyskana kawa smakuje trochę jak latte, ale posiada bardzo charakterystyczny posmak cannabis;
VII. połączenie oleju kokosowego z cannabis to znakomity środek nawilżający, który można stosować na spierzchnięte usta, suche skórki na łokciach i po prostu na suchą skórę; mieszanka olejów może być wykorzystywana również jako sposób na przyspieszanie gojenia się ran.
Nie jest to oczywiście lista wyczerpująca. Olej kokosowy z dodatkiem oleju z konopi znajduje cały czas nowe zastosowania i odrobina kreatywności pozwala odnaleźć nasze własne.
Komentarze (0)