Piątek, 19 kwietnia 2024

Grilluj przez całą jesień

29 września 2016

0

Wydaje Ci się, że sezon grillowy powoli zmierza ku końcowi? Masz rację – tylko Ci się wydaje! Póki pogoda choć odrobinę sprzyja, a na zewnątrz nie ma jeszcze bardzo niskich temperatur, grzechem jest nie skorzystać z uroku przygotowywania posiłków na wolnym powietrzu. Zwłaszcza w radosnej atmosferze spotkań towarzyskich. Zamiast więc narzekać, że lato 2016 powoli odchodzi do lamusa historii, zaproś przyjaciół na sesję grillowania!

Grill naprawdę nie musi być nudny i przewidywalny. Możesz urządzić przyjęcie, które pozwoli Wam przełamać rutynę i cieszyć się rewelacyjną zabawą. Może już w najbliższy weekend uda Ci się zorganizować ekipę? Jeśli tak – mamy dla Ciebie kilka inspirujących wskazówek. Dzięki nim impreza na pewno uda się rewelacyjnie.

Bądź przygotowany na każdą pogodę

Ok, trzeba przyznać, że powodzenie grillowych imprez w dużej mierze zależy od pogody. A ta – zwłaszcza jesienią – nieraz może zaskoczyć. Warto więc zerknąć choćby na prognozę pogody online, planując taki event. Ale nie przejmuj się – nawet, jeśli deszcz Was dopadnie, schronienie się w ogrodowej altance czy na patio domu zazwyczaj „załatwi sprawę”. Bądź jednak przygotowany – pomyśl o możliwym schronieniu dla gości, jak i o opcjach rozgrzania się. Domowa dmuchawa, rozpalenie ogniska, a może po prostu kilka ciepłych koców? To wszystko pozwoli na dobrą zabawę w każdych warunkach.

Jedzenie dalekie od monotonii

Bo grill to przecież nie tylko „kiełbacha” i karkówka. Oczywiście, tym grillowym klasykom niczego nie ujmujemy, bo są po prostu smaczne. Ale spróbuj pokusić się też o coś innego, bardziej zwariowanego. Tak, by zaskoczyć swoich gości. Co powiesz choćby na grillowane krewetki czy kalmary? A w wersji mniej „exclusive”, sprawdzić się może równie dobrze pstrąg z grilla (koniecznie zapiekany w folii, obłożony cytryną i z gałązką rozmarynu!), szaszłyki mięsno-warzywne, czy też coś zupełnie warzywnego.

Przykłady? Grillowany oscypek z żurawiną, grillowane buraki, bakłażan, marchewka, papryka czy cukinia. A to dopiero początek możliwości – zwłaszcza, jeżeli jesteś otwarty na nowe połączenia smakowe. Co zaś na deser? Co powiesz o grillowanym bananie, czy… śliwce bądź gruszce? Tak, tak – to może zadziałać. Konkretnych receptur zaś czeka cała moc. Wystarczy chwilę poskakać po stronach z przepisami online.

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli dodatki

Bo nie samym jedzeniem człowiek żyje. Także podczas wspólnego grillowania. Upewnij się przede wszystkim, że na stole nie zabraknie napojów. Dla dorosłych, niezmotoryzowanych tego dnia, może być to coś z procentami. Zaś dla młodszych uczestników imprezy oraz tych, którzy wolą bezalkoholowe drinki – idealnie sprawdzą się fantazyjne napoje.

Jabłko z jagodą i miętą ogrodową, a może w połączeniu z rabarbarem lub maliną i limonką? To tylko kilka spośród wielu opcji, jakie oferują popularne napoje Hortex. Warto sięgać po propozycje takie, jak te – chociażby po to, aby przywołać smak lata i powrócić myślami do słonecznych, szalonych wakacji.

Gdy zaś chodzi o inne dodatki – lekkie sałatki, pasujące do grillowanych dań, a także klimatyczne świece i lampiony oraz rewelacyjną muzykę… to wszystko sprawi, że impreza będzie niezapomniana.

Grilluj więc, ile tylko się da. Szczególnie, że smaku dań przyrządzonych na rozżarzonych węglach nie da się wiernie odtworzyć w kuchni. Spróbuj i odkryj, jak wiele możliwości daje zwykły, ogrodowy grill!

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz