Sobota, 5 października 2024
Glutamina to jeden z rodzajów aminokwasów endogennych, czyli takich, które są w ograniczonej ilości syntezowane samoistnie. W największej ilości występuje w mięśniach szkieletowych, które w bezpośredni sposób wpływają na wygląd sylwetki oraz w osoczu. Jej zawartość zmienia się w organizmie człowieka w zależności od różnych czynników. Do zmniejszenia dochodzi m.in. podczas dużego stresu, choroby oraz bardzo dużego wysiłku fizycznego. Obecnie glutamina nie cieszy się już taką popularnością jak kiedyś. Została bowiem wyparta przez inne suplementy, niejednokrotnie o mniej skutecznym działaniu. Na czym polegają jej właściwości i w jaki sposób należą ją stosować?
Glutamina jest jednym z aminokwasów, który najliczniej występuje w ludzkim organizmie. To naturalny składników różnych produktów spożywczych, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, obfitującego w białko. Możemy znaleźć ją m.in. w wołowinie, jajkach, a w mniejszej ilości w tofu, ryżu i kukurydzy. W przypadku osób, które prowadzą aktywny tryb życia i są narażone na duży wysiłek fizyczny, wskazana jest suplementacja. Aminokwasy pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie i biorą udział w wielu procesach.
Wraz z wysiłkiem fizycznym, ilość glutaminy znajdującej się w osoczu zaczyna maleć. Jeśli spadnie do pewnego poziomu i nie zostanie uzupełniona suplementami, pojawiają się bóle mięśni, zmniejszenie siły, zaś procesy regeneracyjne przebiegają wolniej. Dodatkowo, sportowcom bardzo często towarzyszą dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W tym przypadku, również zalecane jest dodatkowe przyjmowanie l-glutaminy. Jakie dokładnie funkcje pełni ten aminokwas?
Jak widać, glutamina jest polecana jako suplement nie tylko sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ale również wszystkim, którzy chcą wzmocnić swój układ immunologiczny oraz polepszyć pracę jelit. Jeśli chcesz po niego sięgnąć, zajrzyj na https://www.sportfuel.pl/?l-glutamina,118 Aminokwas bywa przyjmowany także przez osoby, które doświadczyły poparzeń oraz głębokich skaleczeń.
Glutamina jest uznawana za bezpieczny suplement, jednak z jego przyjmowania powinny zrezygnować osoby zmagające się z chorobami nerek. Jest polecana zwłaszcza w okresie zwiększonej aktywności fizycznej, m.in. podczas przygotowywania się do zawodów. Osoby trenujące rekreacyjnie zazwyczaj nie muszą stosować dodatkowej suplementacji, wystarczy zwiększenie spożycia produktów zawierających duże ilości białka.
Dawkowanie glutaminy powinno być dopasowane do intensywności wysiłku fizycznego. Zakres jej spożycia waha się w przedziale od 3 do nawet 45 gramów. Osoby początkujące powinny zdecydować się na niewielką dawkę - około 5 gramów. W dni treningowe najczęściej przyjmuje się ją przed oraz po treningu, zaś w pozostałe na czczo, a następnie pomiędzy posiłkami. W przypadku posiadania jakichkolwiek chorób, warto skonsultować możliwości zażywania glutaminy z lekarzem. Warto pamiętać również o tym, aby nie przekraczać dziennej dawki podanej na opakowaniu suplementu.
Komentarze (0)