Sobota, 5 października 2024
Cynk, często ignorowany w codziennej diecie, jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie. To składnik ponad 300 enzymów i białek, który odgrywa kluczową rolę w syntezie hormonów steroidowych. Na jakie narządy oraz funkcje organizmu ma największy wpływ? W których produktach się znajduje? Czy warto suplementować cynk? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania.
Cynk występuje w takich narządach naszego organizmu, jak mózg, nerki, mięśnie i oczy, a u mężczyzn – również w gruczole krokowym. Jest bezpośrednio zaangażowany w podział komórek, pomagając w tworzeniu nowych i utrzymaniu optymalnej pracy enzymów. Korzyści zdrowotne cynku obejmują prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy oraz poprawny metabolizm. Pierwiastek ten pomaga w gojeniu się ran, leczeniu przeziębienia i zmniejszeniu nasilenia biegunki u dzieci. Cynk organiczny jest również kluczowym składnikiem odżywczym w opóźnianiu związanych z wiekiem schorzeń, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zapalenie stawów. Włączenie go do diety pomaga w walce z trądzikiem oraz wieloma innymi chorobami skóry.
Uważa się także, że cynk odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu, pomagając zachować czujność i zdolność efektywnego uczenia się. Zapobiega gromadzeniu się metali ciężkich w mózgu, tym samym przeciwdziałając degeneracji komórek i zmniejszając ryzyko chorób, jak np. choroba Alzheimera. Cynk odgrywa również ważną rolę w zdrowiu męskiej prostaty. Komórki prostaty do optymalnej pracy potrzebują nawet ok. dziesięciu razy więcej cynku niż inne komórki w organizmie. Nie można zapominać o oczach – cynk razem z witaminą A chroni kondycję siatkówki, pomaga reagować odpowiednio na światło i zmniejsza ryzyko niektórych chorób oczu, w tym m.in. zwyrodnienia plamki żółtej.
Zdrowa, zbilansowana dieta powinna dostarczać nam całego potrzebnego cynku. Przeciętny dorosły mężczyzna potrzebuje ok. 10 mg dziennie, podczas gdy dorosłe kobiety potrzebują 7 mg dziennie tego pierwiastka, chociaż uważa się, że można przyjmować do nawet 25 mg bez żadnych skutków ubocznych. Pokarmy bogate w cynk to nabiał, mięso i skorupiaki. Najwięcej znajdziemy go w ostrygach, kiełkach pszenicy, wołowinie, pestkach dyni, małżach, serze ricotta oraz orzechach nerkowca.
Wiele osób nie skupia się dziś na prawidłowym odżywianiu. Ich dieta może skutkować niedoborami cynku, które objawiają się gorszym samopoczuciem i widzeniem, niewłaściwą kondycją skóry oraz osłabioną odpornością. W takiej sytuacji warto sięgnąć po sprawdzony suplement. Idealnie jeśli obejmuje on nie tylko cynk, ale i np. witaminę C. Dzięki temu jednocześnie dostarczamy organizmowi dwa niezbędne składniki, mające wpływ na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania wielu narządów.
Komentarze (0)