Sobota, 8 lutego 2025
Ksylitol to obecnie jedna z najpopularniejszych substancji słodzących. Słyszał o nim niemalże każdy, kto zastanawiał się nad ograniczeniem białego cukru w diecie. Jakie właściwości posiada kyslitol? Do słodzenia jakich potraw można go wykorzystywać? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.
Ksylitol - co to takiego?
Ksylitol najczęściej pozyskuje się z kory fińskiej brzozy, choć naturalnie w przyrodzie występuje także m.in. w truskawkach, malinach, gruszkach, kukurydzy czy niektórych grzybach. Nazywanie ksylitolu cukrem jest uważane przez niektórych za mało precyzyjne. Wynika to z faktu, że ksylitol pod względem chemicznym jest zaliczany do grupy alkoholi cukrowych - tzw. polioli. Ich wspólną cechą jest niska wartość energetyczna oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu cukru we krwi i mogą bez obaw być spożywane przez diabetyków i osoby cierpiące na insulinooporność.
Ksylitol i jego zalety
Jedną z najważniejszych zalet ksylitolu jest jego niska kaloryczność - zawiera on o 40% mniej kalorii od cukru. Fakt ten sprawia, że chętnie sięgają po niego osoby, którym zależy na utrzymaniu deficytu kalorycznego. Dodatkowo jego metabolizm zachodzi bez udziału insuliny, co ma szczególne znaczenie w przypadku chorych na cukrzycę. Za jego zaletę coraz częściej uznaje się także zapobieganie próchnicy oraz pozytywny wpływ na mineralizację kości.
W jakich produktach znajdziemy ksylitol?
Zastosowanie ksylitolu z roku na rok zwiększa swoją skalę. Jego właściwości są coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Możemy spotkać go m.in. w składzie żywności typu light, gumach do żucia, drażetkach a także pastach do zębów czy płynach do higieny jamy ustnej.
Jak używać ksylitolu w swojej kuchni?
Z jego użyciem bez problemu osłodzisz gorące i zimne napoje, przygotujesz wszelkiego rodzaju desery a nawet domowe przetwory. Poniżej przepis na truskawkowy deser w stylu fit słodzony ksylitolem.
Będziesz potrzebować:
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)