Piątek, 11 kwietnia 2025

Ksylitol - co to takiego? Właściwości, zalety, zastosowanie

10 stycznia 2020

0

Ksylitol to obecnie jedna z najpopularniejszych substancji słodzących. Słyszał o nim niemalże każdy, kto zastanawiał się nad ograniczeniem białego cukru w diecie. Jakie właściwości posiada kyslitol? Do słodzenia jakich potraw można go wykorzystywać? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Ksylitol - co to takiego?

Ksylitol najczęściej pozyskuje się z kory fińskiej brzozy, choć naturalnie w przyrodzie występuje także m.in. w truskawkach, malinach, gruszkach, kukurydzy czy niektórych grzybach. Nazywanie ksylitolu cukrem jest uważane przez niektórych za mało precyzyjne. Wynika to z faktu, że ksylitol pod względem chemicznym jest zaliczany do grupy alkoholi cukrowych - tzw. polioli. Ich wspólną cechą jest niska wartość energetyczna oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu cukru we krwi i mogą bez obaw być spożywane przez diabetyków i osoby cierpiące na insulinooporność.

Ksylitol i jego zalety

Jedną z najważniejszych zalet ksylitolu jest jego niska kaloryczność - zawiera on o 40% mniej kalorii od cukru. Fakt ten sprawia, że chętnie sięgają po niego osoby, którym zależy na utrzymaniu deficytu kalorycznego. Dodatkowo jego metabolizm zachodzi bez udziału insuliny, co ma szczególne znaczenie w przypadku chorych na cukrzycę. Za jego zaletę coraz częściej uznaje się także zapobieganie próchnicy oraz pozytywny wpływ na mineralizację kości.

W jakich produktach znajdziemy ksylitol?

Zastosowanie ksylitolu z roku na rok zwiększa swoją skalę. Jego właściwości są coraz częściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Możemy spotkać go m.in. w składzie żywności typu light, gumach do żucia, drażetkach a także pastach do zębów czy płynach do higieny jamy ustnej.

Jak używać ksylitolu w swojej kuchni?

Z jego użyciem bez problemu osłodzisz gorące i zimne napoje, przygotujesz wszelkiego rodzaju desery a nawet domowe przetwory. Poniżej przepis na truskawkowy deser w stylu fit słodzony ksylitolem.

 

Będziesz potrzebować:

  • 1 szklankę jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • dwie łyżki nasion chia
  • kilka świeżych lub mrożonych truskawek
  • kilka łyżek chrupiącego musli lub granoli

    1.  Jogurt naturalny wymieszaj z nasionami chia i 2 łyżkami ksylitolu. Truskawki zblenduj na gładki mus z dodatkiem 1 łyżką ksylitolu.
    2. W pucharku lub słoiczku układaj warstwowo: musli/granola, połowa jogurtu z chia, jagody goji, druga połowa jogurtu z chia, musli/granola, mus truskawkowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Deser możesz udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Masz ciekawą publikację?
Publikacje sponsorowane dla Twojej firmy

Zapisz się do naszej bazy i otrzymaj informacje na temat możliwości współpracy i publikacji treści sponsorowanych.