Poniedziałek, 27 września 2021

Kamica szczawianowo-wapniowa – co warto o niej wiedzieć?

5 maja 2021

0

​Kamica nerkowa to choroba, którą trudno wykryć – przede wszystkim dlatego, że potrafi rozwijać się przez wiele lat bez żadnych oznak i objawów. Co więcej, kamienie nerkowe powstają w wyniku połączenia różnych związków i substancji, co skutkuje różnymi odmianami tej dolegliwości. Jedną z nich jest kamica szczawianowo-wapniowa. W jaki sposób powstaje i jak zapobiegać jej nawrotom w przyszłości?

Kamica szczawianowo-wapniowa – jak powstaje?

Sam schemat rozwoju kamieni nerkowych w organizmie w każdym przypadku jest taki sam. Przez nasz układ moczowy, poza samym moczem, przepływają również inne substancje, m.in. sole kwasów i minerałów. To osad, który nie rozpuszcza się – powstaje w momencie gdy mocz staje się roztworem przesyconym. Wtedy wytracają się z niego niewielkie kryształki. 

W zależności od poziomu przepływu moczu cząsteczki mogą zostać wydalone z organizmu. W przypadku zastoju osad będzie gromadzić się w nerkach, łącząc się z czasem większe i trudniejsze do usunięcia struktury. To właśnie kamienie nerkowe.

Szczawiany wapnia w moczu to jeden z najczęściej wytrącających się elementów. Ich wysoki poziom prowadzi do powstania kamicy szczawianowo-wapniowej. Powstałe w ten sposób kamienie mają zwykle szarą, czarną lub białą barwę oraz ostre krawędzie.

Szczawiany – gdzie występują?

Samo występowanie szczawianów wapnia w moczu wynika z ich dużej obecności w naszej codziennej diecie. To składniki pochodzenia roślinnego, występujący m.in. w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, burakach czerwonych i botwinie.  

Ponadto duże znaczenie w tej kwestii mają również choroby towarzyszące, sprzyjające powstaniu tej odmiany kamicy. Wśród nich można wymienić m.in. nawrotowe zakażenie układu moczowego, cukrzycę oraz przewlekłe problemy z tarczycą.

Dieta przy kamicy nerkowej – jak zapobiegać jej nawrotom?

Jak zapobiegać powstaniu i rozwojowi kamicy szczawianowo-wapniowej? Podstawą jest zachowanie odpowiedniej diety i trzymanie się żywieniowych wytycznych.

  • Zadbajmy o regularność posiłków – ok. 5-6 posiłków w ciągu dnia o stałych porach. Kolacja ok. 3 godz. przed snem.
  • Lekkostrawna dieta – bez dań panierowanych i smażonych w głębokim tłuszczu.
  • Dania przygotowywane na parze, gotowane w wodzie, duszone, pieczone, grillowane.
  • Należy unikać składników zawierających duże ilości tłuszczy zwierzęcych - smalcu, słoniny, boczku, śmietany.
  • Właściwe nawodnienie to podstawa zapobiegania każdej z odmian kamicy. Dzienne wskazanie dla osoby dorosłej to 2-2,5 l wody na dobę. Nie należy zastępować jej np. herbatą, która również wpływa na rozwój kamicy szczawianowo-wapniowej.
  • Wybierajmy produkty obfitujące w błonnik. Warto również sięgać po surowe warzywa i owoce.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz