Środa, 19 lutego 2020

Nie przepadasz za rybami? Twojemu organizmowi może brakować jednego ważnego składnika

31 stycznia 2020

0

Nasze dietetyczne upodobania różnią się od siebie, ale zróżnicowane odżywianie się jest podstawą dbania o zdrowie i dobre samopoczucie. Co zrobić, gdy nie jest się fanem grupy produktów, która jest głównym źródłem kwasów omega 3, wspomagających Twoją odporność? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Kwasy omega-3 i ich zalety

Zacznijmy od tego, czym tak naprawdę są kwasy omega-3. Należą one do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wraz z kwasami omega-6 i omega-9. Kwasy omega-3 i omega-6 musimy dostarczać z pożywieniem, natomiast kwasy omega-9 mogą być syntezowane przez nasz organizm samodzielnie.

Kwasy omega-3 pełnią ważne funkcje w naszym organizmie:

  • budują błony komórkowe,
  • zapobiegają zmianom nowotworowym komórek,
  • uczestniczą w budowaniu tkanki mózgowej, zapewniając jego prawidłowe funkcje,
  • przeciwdziałają chorobom neurodegeneracyjnym,
  • odpowiadają za syntezę hormonów,
  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • regulują pracę układu odpornościowego,
  • łagodzą stany zapalne, astmę i alergie.

Kwasy omega-3 znajdują się głównie w rybach, zwłaszcza tych tłustych, jak szprotki, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, czy śledzia. Są one też obecne w owocach morza i kawiorze. Zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3 zależy oczywiście od naszego stanu zdrowia oraz poziomu aktywności, ale średnio wynosi ok. 1,5 g dziennie. Dlatego więc, żeby dostarczać organizmowi odpowiedniej dawki tej witaminy wystarczy regularnie dwa razy w tygodniu jeść porcję ryb morskich.

Co zrobić, gdy nie smakują nam ryby?

Nie każdy jest fanem ryb i owoców morza. Nie znaczy to jednak, że nie ma możliwości suplementowania kwasów omega-3 z innych źródeł. Jednym z lepszych źródeł kwasów omega-3 są oleje roślinne – oliwa tłoczona na zimno, nierafinowany olej rzepakowy i tłoczony na zimno olej lniany. Również siemię lniane to dobre źródło omega-3. Warto wprowadzić do diety orzechy włoskie, które mają najlepsze proporcje kwasów omega-3 i omega-6, a także zielone warzywa liściaste – uzupełnią naszą dietę nie tylko w dobre kwasy tłuszczowe, ale także witaminy i minerały.

Odpowiednia suplementacja

Oczywiście, można też skorzystać z gotowych suplementów. W szczególności warto zwrócić uwagę na te, które zawierają oleje z ryb. Sięgając po tran w kapsułkach wybierzmy ten z dorsza, a stosując inne rybne oleje zwracajmy uwagę na to, żeby stężenie EPA i DHA wynosiło minimum 50%. Warto też rozważyć suplementy, zawierające olej z alg.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz