Piątek, 26 kwietnia 2024

Wyciskarka czy sokowirówka?

6 grudnia 2016

0

W naszym domu znajdować się będą różne sprzęty, warto, by pośród nich znalazły się również takie, dzięki którym będzie można przygotować smaczny i zdrowy sok. Chyba każdy doceni szklankę całkowicie naturalnego soku z owoców czy warzyw. Jakie jednak akcesoria do domu wybrać, by rzeczywiście mieć doskonały napój, który będzie świetne smakował, ale będzie miał również pełnię wartości odżywczych?

Planując wyposażenie wnętrz warto stawiać wyłącznie na dobre jakościowo produkty, które rzeczywiście świetnie się będą sprawdzać w dłuższym okresie czasowym, by nie stało się tak, że po kilku miesiącach urządzenie będzie się nadawać do wyrzucenia. Jeśli chodzi wyciskanie soku, na rynku dostępne mamy wyciskarki oraz sokowirówki. To właśnie na ich temat jest poniższy wpis - postaramy się podpowiedzieć, jakie rozwiązanie będzie sprawdzać się najlepiej. Oczywiście wiele zależy od indywidualnych oczekiwań każdego z klientów. Każdy ma różne potrzeby i wymagania, dlatego musimy się zastanowić nad kupnem idealnego sprzętu.

Sokowirówki – najbardziej popularny sprzęt do soków w naszym kraju

Mogłoby się wydawać, że sokowirówki są najchętniej używane w polskich kuchniach, ponieważ jeszcze kilka lat temu praktycznie tylko one sprzedawały się w naszych sklepach i cieszyły największym zainteresowaniem. Przede wszystkim wynikało to z niskiej ceny tego produktu. W przypadku sokowirówek należy jednak powiedzieć, że nie jest to sprzęt, który gwarantuje nam doskonałą jakość soku pod kątem zdrowotnym - z tego też powodu w ostatnim czasie powoli tracą one na popularności.

 

Sokowo.pl

 

Sokowirówka – zasada działania

Urządzenie zwane sokowirówką działa na zasadzie wykonywania wielu obrotów przez specjalne wirujące ostrze, które tnie warzywa i owoce. Produkt porusza się z prędkością nawet kilkunastu tysięcy obrotów na minutę. W ten sposób rozcina owoce uwalniając z komórek sok. Następnie przy tym szybkim wirowaniu siła odśrodkowa oddziela sok od miąższu i strumieniem będzie on spływał do podstawionego naczynia, zaś miąższ będzie wpadał do osobnego pojemnika. Jednak te szybkie ruchy, jakie są wykonywane przez to urządzenie, doprowadzane są do niszczenia najcenniejszych wartości odżywczych w soku. W trakcie pracy sokowirówka doprowadza do podniesienia temperatury soku, a jak wiadomo w wyższej temperaturze witaminy są zniszczone. Do tego dochodzi również kwestia związana z utlenianiem - sok utleniony również nie będzie wartościowy. Poza tym do kolejnych minusów sokowirówki należy zaliczyć fakt, że w trakcie przygotowywania soku zostaje sporo mokrego miąższu. Tym samym, surowiec który będziemy umieszczać w urządzeniu, nie będzie do końca wyrzucany – takie urządzenie, nie będzie się charakteryzować dobrą wydajnością. Sokowirówka dodatkowo cechuje się tym, że nie jest w stanie pracować ze wszystkim surowcami. Nie ma możliwości przerobić owoców jagodowych ani warzyw liściastych, a to właśnie one mają tak wiele cennych składników odżywczych. Jest to wielki minus dla użytkowników, ponieważ nie mogą w pełni wykorzystać cennych właściwości produktów. Sokowirówka charakteryzuje się także bardzo głośnym działaniem. Z drugiej jednak strony jej plusem jest fakt, że sok można przygotować szybko i w dużej ilości, dlatego jeśli zależy nam na czasie, to w tej kwestii sokowirówka będzie idealnym rozwiązaniem. Dodatkowo pozwala ona na przygotowanie klarownego soku, co może mieć znaczenie dla osób, które nie chcą spożywać soku mocno esencjonalnego.

wyciskarka do owoców i warzyw

Wyciskarka do soku

Jeśli chodzi o wyciskarkę do soku jest to urządzenie, które jprodukowane jest od wielu lat, ale jego popularność rośnie dopiero od jakiegoś czasu. Obecnie to urządzenia, które mają najwięcej zwolenników, ponieważ są również polecane przez specjalistów od zdrowego żywienia. Przede wszystkim jest to sprzęt, który daje nam lepszą jakość soku i to właśnie z tego powodu jest polecany wszystkim, którzy rzeczywiście chcą mieć produkt na najwyższym poziomie. Osoby, które stawiają na zdrowotne terapie sokami muszą korzystać ze sprzętu, który zachowa wszystkie najcenniejsze składniki witaminowe warzyw i owoców.

Wyciskarka – zasada działania

Wyciskarka może niektórym przypominać maszynkę do mięsa. To takie urządzenie, które posiada specjalny wałek ślimakowy z super twardego materiału - nie wchodzi on w reakcję z żywnością. Wałek ma za zadanie miażdżyć owoce i warzywa, uwalniając z komórek najcenniejsze krople soku. W tym momencie wyciskarki są już doskonale przygotowane, charakteryzują się dopasowaniem wałków w taki sposób, że efektywność sprzętu jest bardzo wysoka. Miąższ, jaki pozostaje po takim wyciskaniu jest praktycznie suchy, a więc jest to sprzęt o większych możliwościach niż przeciętna sokowirówka. Oprócz tego wyciskarka działa wolnymi obrotami, a więc nie ma utleniania soku. Nie ma także problemów z tym, że sok będzie podgrzany i zniszczone zostaną cenne witaminy. To wszystko sprawia, że wyciskarki są lepszym rozwiązaniem, gdy chodzi o jakość zdrowotną soku. Pracują także z owocami jagodowymi oraz liściastymi warzywami. Z drugiej jednak strony koszt takiej dobrej wyciskarki może wynieść nawet 2 tysiące złotych. Warto wspomnieć, że sprzęt ten pracuje wolno i przygotowanie większej ilości soku będzie czasochłonne. Jednak czego się nie robi dla zdrowia?

Komentarze (0)

Zostaw komentarz