Piątek, 27 grudnia 2024
Odporność dziecka buduje się na różne sposoby, ale szczególnie ważną rolę odgrywa dieta. Musi być ona nie tylko zrównoważona i bogata w produkty posiadające ogólnie cenne składniki. W celu budowania odporności warto też wprowadzić do diety dziecka typowo znane z tego składniki.
Jeśli chce się wzmocnić odporność dziecka jesienią, można profilaktycznie podawać mu te same produkty, które wykorzystuje się w ramach medycyny naturalnej do łagodzenia objawów grypy i przeziębienia. Takich produktów nikomu nie trzeba przedstawiać. Są to miód, cebula, czosnek, a także dzika róża i czarny bez. Składniki te, mimo iż są naturalne, zawierają w swym składzie na tyle silne substancje, iż mogą realnie leczyć i łagodzić objawy przeziębienia i grypy. Czarny bez między innymi działa silnie napotnie i przeciwgorączkowo, a czosnek działa wykrztuśnie, rozrzedza wydzielinę w płucach i jest zwany naturalnym antybiotykiem. Warto więc znaleźć sposoby na częste podawanie dzieciom tych produktów, pamiętając, że czosnek i cebula posiadają swe właściwości tylko kiedy są surowe, a miodu nie można dodawać do gorącej wody czy herbaty.
Prócz tych dobrze znanych ze swych prozdrowotnych właściwości pokarmów, warto też podawać dziecku inne, mniej popularne, ale równie skuteczne. Świetnie działa na przykład imbir, który znakomicie rozgrzewa. Jest doskonałym remedium na przemarznięcie, na przykład gdy dziecko wróci zmarznięte ze szkoły. Można zetrzeć jego korzeń i dodawać go do rozgrzewającej herbatki, najlepiej z malinami, bądź używać go w sproszkowanej wersji.
Bardzo dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po inne produkty pszczele niż tylko miód. Propolis i pierzga pszczela to w pełni naturalne produkty, które są bogactwem cennych składników i wspaniale wzmacniają organizm.
Jesienią dostęp do świeżych, bogatych w witaminy warzyw jest utrudniony, ale od czego są kiszonki?Do zdrowej diety dla dzieci można wprowadzić kiszone ogórki, buraki i kapusta są bogactwem cennych dla zdrowia składników, głównie mineralnych. Ich bardzo ważnym działaniem jest też zaprowadzanie równowagi w mikroflorze bakteryjnej jelit. Dzięki temu organizm lepiej funkcjonuje, a układ pokarmowy efektywniej wchłania cenne substancje zawarte w podawanych dziecku pokarmach czy suplementach. Ponadto warzywa te stanowią świetną alternatywę dla importowanych czy uprawianych w warunkach szklarniowych świeżych warzyw, które o tej porze roku nie są wartościowe i mogą zawierać chemiczne dodatki.
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)