Sobota, 5 października 2024

Czy chorując na cukrzycę można pić alkohol?

5 czerwca 2018

0

Picie alkoholu przy cukrzycy nie jest zabronianie, jednak może mieć bardzo negatywny wpływ na przebieg choroby. Niewielka ilość mocniejszego trunku, zwłaszcza w cukrzycy typu 2, prowadzi do hipoglikemii, czyli niedocukrzenia, co w stanie upojenia alkoholowego może zostać całkowicie niezauważone i stanowić zagrożenie życia.

Cukrzyca a alkohol

Alkohol, zwłaszcza u diabetyków, zakłóca równowagę prawidłowego stężenia cukru we krwi, co jednocześnie utrudnia kontrolowanie choroby. Picie alkoholu nie jest zabronione, choć jest odradzane. Brak kontroli nad wypitymi napojami procentowymi prowadzi do ciężkiej hipoglikemii, która może stanowić zagrożenie, nie tylko dla zdrowia, ale i życia człowieka. Dopuszczalna i bezpieczna ilość alkoholu, jaką można wypić na dobre, jest identyczna dla osób u których występuje cukrzyca i u całkowicie zdrowych. U kobiet wartość ta sięga 20 g czystego etylowego alkoholu (co równa się jednej lampce wina), z kolei u mężczyzn wynosi 30 g (czyli ok. 1,5 lampki wina).

Częste picie alkoholu negatywnie wpływa na pracę wątroby, która produkuje cenną dla cukrzyków glukozę. Nadużywanie napojów procentowych prowadzi do braku kontroli nad chorobą i ciężkich dla zdrowia powikłań.

Cukrzyca a hipoglikemia

Alkohol zaburza wydzielanie przez wątrobę glukozy. Pomimo tego, że napoje alkoholowe podwyższają poziom cukru we krwi, jednak po zaprzestaniu picia, jego poziom drastycznie spada, co stanowi ryzyko wystąpienia hipoglikemii, czyli niedocukrzenia. Wątroba zamiast produkować glukozę, zajęta jest metabolizowaniem wypitego alkoholu. W wyniku przedawkowania napojów procentowych może również dojść do hipoglikemii z utratą przytomności, co wymaga natychmiastowego dożylnego podania glukozy. W normalnych warunkach zastrzyk z glukagonu pobudza pracę wątroby do produkcji glikogenu, jednak po spożyciu alkoholu, może okazać się nieskuteczny.

Hipoglikemia po wypiciu wysokoprocentowych napojów jest niebezpieczna, ponieważ jej objawy przypominają stan upojenia alkoholowego, dlatego mogą zostać zbagatelizowane przez diabetyka. Symptomy niedocukrzenia to np.: senność, osłabienie, napady głodu, zawroty głowy oraz poczucie dezorientacji.

Picie alkoholu przy cukrzycy a kwasica ketonowa

Nadużywanie napojów wysokoprocentowych prowadzi również do wystąpienia kwasicy ketonowej, związanej z niedoborem insuliny. W czasie zabawy w towarzystwie może zdarzyć się, że diabetyk zapomni o podaniu sobie dawki doposiłkowej bądź zrobi to nieuważnie, co prowadzi do stanu zakwaszenia organizmu. Przy lekkim zakwaszeniu wystarczy podać odpowiednią dawkę insuliny, jednak gdy jest ono znaczne, wymaga już pomocy medycznej. Stan zakwaszenia organizmu daje podobne objawy (złe samopoczucie, ból brzucha, wymioty) jak przedawkowanie alkoholu, dlatego trudno go trafnie rozpoznać.

 

Materiał zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz