Wtorek, 15 lipca 2025

Jak probiotyki mogą wpłynąć na alergię?

13 września 2016

0

Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii, najczęściej kwasu mlekowego, które podaje się doustnie w celu poprawienia stanu mikroflory w przewodzie pokarmowym. Dzięki regulacji pracy żołądka oraz jelit probiotyki mogą być wykorzystywane także w celu łagodzenia objawów alergii pokarmowych oraz atopowego zapalenia skóry.

Probiotyki dla alergików

Probiotyki, nazywane inaczej środkami osłonowymi, są stosowane w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, między innymi po przebytej kuracji antybiotykami. Dobre bakterie kwasu mlekowego przylegają do ścianek jelit, tworząc barierę ochronną i regulując zaburzenia składu mikroflory jelitowej. Niektóre szczepy bakterii mają dodatkową zdolność aktywizowania układu odpornościowego w celu walki z alergiami pokarmowymi, dzięki czemu dobrze sprawdzają się w walce z alergiami pokarmowymi, łagodząc ich objawy takie jak nadmierna produkcja gazów, wzdęcia, biegunki i nudności. Szczepy bakterii hamują reakcje alergiczne, pomagają wyeliminować występowanie bakterii chorobotwórczych oraz znacznie ograniczają ilość patogenów, które nie mogą przedostać się przez ścianki jelit. Więcej informacji na temat alergii pokarmowych i sposobów łagodzenia ich objawów u dzieci można znaleźć na portalu www.zdrowemaluchy.pl.

Jaki probiotyk wybrać w alergii pokarmowej?

Antyalergiczne działanie probiotyków ma największe znaczenie w pierwszych dwóch latach życia, kiedy organizm dziecka uczy się tolerancji na składniki, które mogą uczulać, a mikroflora w układzie pokarmowym jest na wczesnym etapie kształtowania. Zastosowanie probiotyków w tym okresie pomaga osiągnąć odporność na niektóre alergeny, a także zminimalizować dolegliwości związane z uczuleniami na niektóre produkty żywnościowe. Warto dokładnie przeanalizować skład probiotyku i wybrać preparat taki jak Latopic, w którym znajdują się specjalnie wybrane szczepy polskich bakterii, które najlepiej sprawdzają się w przypadku osób mieszkających w tym samym obszarze geograficznym. Badania trzech szczepów bakterii występujących w Latopicu Lactobacillus paracaseiŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0900 zostały przeprowadzone na grupie polskich dzieci, co potwierdza ich skuteczność w walce z alergiami pokarmowymi. Dokładny skład probiotyku oraz informacje na temat szczepów bakterii można znaleźć na opakowaniu produktu oraz na stronie producenta www.latopic.pl.

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Masz ciekawą publikację?
Publikacje sponsorowane dla Twojej firmy

Zapisz się do naszej bazy i otrzymaj informacje na temat możliwości współpracy i publikacji treści sponsorowanych.